Mausteet

Mausteet ja yrtit ovat tärkeitä vientituotteita monissa kehitysmaissa. Niitä viljellään usein pienillä perhetiloilla. Kehitysmaissa tuotetaan monia Reilun kaupan mausteita ja yrttejä, kuten pippureita, kanelia, kardemummaa, inkivääriä, kurkumaa ja vaniljaa.

Reilun kaupan takuuhinta suojaa mausteiden viljelijöitä markkinahintojen heilahteluilta ja tuo heille vakaamman toimeentulon. Viljelijät muodostavat yhdessä osuuskuntia, joilla on kaupankäynnissä parempi neuvotteluasema kuin yksittäisellä viljelijällä. Osuuskunnan mausteistaan saamalla Reilun kaupan lisällä viljelijät voivat edistää koko yhteisön hyvinvointia investoimalla saadut lisätulot esimerkiksi alueen vesihuollon parantamiseen tai terveydenhuoltoon.

Pippuri on tärkein ja laajimmin käytetty mauste maailmassa ja se on myös kansainvälisen maustekaupan suurin tuote.
Kardemumman tuottajista suurin on Intia, joka tuottaa valtaosan maailman kardemummasta. Kardemummaa viljellään myös muun muassa Nepalissa, Sri Lankassa, Guatemalassa, Meksikossa ja Thaimaassa.

Kanelipuu on alun perin kotoisin Sri Lankasta ja Etelä-Intiasta, mutta kanelia kasvatetaan kaupalliseen tuotantoon myös muun muassa Indonesiassa, Brasiliassa ja Vietnamissa.

Kaupallisesti viljeltyä vaniljaa kasvatetaan lähinnä pienviljelmillä muiden ruokakasvien kanssa. Vaniljaköynnöksen viljely vaatii paljon työvoimaa. Madagaskar on ylivoimaisesti suurin vaniljan tuottajamaa. Vaniljan kysyntä lähti laskuun, kun halvempaa synteettistä vaniljaa tuli markkinoille.


  • Suomessa on myynnissä Reilun kaupan mustapippuria, valkopippuria, kanelia, kardemummaa, vaniljaa, neilikkaa, kurkumaa, inkivääriä ja maustesekoituksia.
  • Suomessa myytävät Reilun kaupan mausteet ja yrtit viljellään Sri Lankassa, Intiassa, Madagaskarissa, Ugandassa ja Vietnamista.