Reilun kaupan takuuhinta
Reilun kaupan takuuhinta on minimi, jonka tuottaja saa vähintään tuotteestaan. Se on turvaverkko, joka suojaa markkinahintojen heilahtelulta.
Lue Reilun kaupan lisästäParas keino kasvattaa tuottajien hyvinvointia on se, että tuotteista maksetaan reilu korvaus. Välillä maailmanmarkkinahinnat heilahtelevat rajusti, ja huonolla tuurilla viljelijän on pakko myydä satonsa tuotantokustannuksia halvemmalla.
Reilussa kaupassa viljelijälle maksetaan takuuhintaa, joka suojelee viljelijää tältä heilahtelulta. Se on kuitenkin vain minimi: jos markkinahinta on suurempi, viljelijä saa aina korkeimman hinnan. Usein hinnat neuvotellaan käytännössä suuremmiksi kuin takuuhinta on.
Ennustettavat hinnat ovat tuottajille tärkeitä, koska niiden avulla on helpompi suunnitella tulevaa ja tehdä investointeja.
Reilun kaupan takuuhinta kasvaa ajan kanssa
Reilun kaupan takuuhinnat määrittelee kansainvälinen kattojärjestö Fairtrade International. Hintoja määriteltäessä arvioidaan, kuinka suuria niiden pitäisi olla, että korvaus kattaisi luonnon ja ihmisoikeuksien kannalta kestävän tuotannon. Samalla arvioidaan, millä tasolla tuotteet käyvät edelleen kaupaksi. Pyrkimyksenä on taata tuottajille elämiseen riittävät ansiot. Takuuhinnan lisäksi tuottajat saavat Reilun kaupan lisää.
Reilun kaupan tuotekohtaisia takuuhintoja tarkastetaan aika ajoin ja nostetaan tarvittaessa. Esimerkiksi vuonna 2019 kaakaon takuuhintaa ja lisää nostettiin kerralla 20 prosentilla, koska kaakaontuottajien asema on erityisen vaikea ja hinnat markkinoilla alhaiset.
Usein käy myös niin, että kuluttajat eivät osta tarpeeksi Reilun kaupan tuotteita, eivätkä tuottajat saa myytyä koko satoaan Reilun kaupan kanavien kautta. Sato kuitenkin pitää myydä, joten he turvautuvat perinteisiin markkinoihin. Silloin hinta on yleensä huonompi eikä Reilun kaupan lisääkään tunneta. On tärkeää, että me kaikki osallistumme Reiluun kauppaan arjen valinnoillamme: jos me ostamme tarpeeksi Reiluja tuotteita, viljelijätkin saavat suuremman osan sadostaan myytyä reiluin ehdoin.