Reilun kaupan kehitysyhteistyö

Reilun kaupan tuottajilla ja työntekijöillä on oikeus kestävään toimeentuloon ja sen myötä ihmisarvoiseen elämään. Kehitysyhteistyöllä tuemme ihmisoikeuksien toteutumista koko tuotantoketjussa. Lievennämme myös ilmastokriisiä kiihdyttäviä tekijöitä ja suojelemme ympäristöä.

Tutustu ohjelmakauden 2022-2025 hankkeisiin

Reilun kaupan visio on, että maailman viljelijöiden ja työntekijöiden toimeentulo on kestävällä pohjalla ja heillä on mahdollisuus päättää itse omasta tulevaisuudestaan. Visiota ei kuitenkaan voida täysin saavuttaa pelkillä Reilun kaupan sertifioinnin kriteereillä. Kehitysyhteistyöllä täydennämme sertifiointia.

Kehitysyhteistyömme keskittyy ilmastokriisin vaikutuksiin, metsäkadon, lapsityövoiman hyväksikäytön sekä ikään, sukupuoleen ja vammaisuuteen perustuvan syrjinnän vähentämiseen. Lisäämme tuottajien tietoisuutta omista ihmisoikeuksistaan ja kasvatamme heidän kapasiteettiaan vaalia oikeuksiaan sekä kehittää toimintaympäristöään. Teemme myös vaikuttamistyötä sekä kansainvälisesti että paikallisesti yritysten, valtioiden ja kuluttajien suuntaan edistääksemme tuotantoketjujen vastuullisuutta.

Vuonna 2022 alkanut uusi kehitysyhteistyöohjelma (Dignified Opportunities NUrtured through Trade and Sustainability) koostuu lukuisista hankkeista Afrikassa ja Latinalaisessa Amerikassa. Reilu kauppa ry:n kehitysyhteistyötä rahoittavat yhdistyksen lisäksi Suomen ulkoministeriö, useat Reilun kaupan tuotteita myyvät yritykset sekä muiden maiden Reilun kaupan yhdistykset.

Donitsitalouden malli kuvattuna.
Donitsitalous on talousmalli, jossa tavoitellaan kasvun sijaan ekologista ja sosiaalista kestävyyttä. Kuvitus: Inka Asikanius

Donitsitalous muutosteorian mallina

Kehitysyhteistyömme tavoitteena on nostaa pienviljelijät ja maataloustyöntekijät taloudellisesti ja sosiaalisesti kestävän elämän perustuksille aiheuttamatta säröjä maapallon ekologiselle kestävyydelle. Ohjelman muutosteoria pohjautuu taloustieteilijä Kate Raworthin donitsitalousmalliin (Doughnut Economy).

Donitsimalli havainnollistaa kestävän elämän rajoja maapallolla. Tavoitteena on tila taloudellisesti ja sosiaalisesti kestävän elämän perustason ja ekologisen katon välissä. Taloudellisen kestävyyden perustuksiin kuuluvat ihmisarvoinen työ ja elämiseen riittävät ansiot. Kansalaisyhteiskunnan monimuotoisuus ja yhteisöiden riskinsietokyky ovat edellytyksiä sosiaalisesti kestävälle elämälle. Ekologista kattoa varjellaan torjumalla ilmastonmuutosta ja suojelemalla luontoa.

Lue lisää ohjelmadokumentista.

Kehitysyhteistyön teemoja on kolme

Kehitysyhteistyön teemoja on kolme

Sosiaalinen kestävyys

Lue lisää

Taloudellinen kestävyys

Lue lisää

Ekologinen kestävyys

Lue lisää

Ohjelma koostuu hankkeista Afrikassa ja Latinalaisessa Amerikassa

  • Itäisen Afrikan hankkeet keskittyvät kestävään kahvintuotantoon ja työntekijöiden oikeuksiin kukkatiloilla.
  • Länsi-Afrikan hankkeissa kitketään lapsityövoiman käyttöä, ehkäistään metsäkatoa ja kehitetään elinkeinoja kaakaosektorilla.
  • Eteläisessä Afrikassa tuetaan kestävämpää vaniljantuotantoa ja edistetään viinisektorin työntekijöiden oikeuksia.
  • Latinalaisen Amerikan hankkeet tukevat ilmastokestävää kahvintuotantoa ja kahvinviljelijöiden toimeentuloa.
  • Lisäksi ohjelmaan sisältyy alueellinen HREDD-dialogiprojekti Afrikassa.

Jäikö kysyttävää Reilu kauppa ry:n kehitysyhteistyöstä? Ota yhteyttä meidän tiimiin:

Teemu Sokka

Ohjelmapäällikkö

Ohjelman strateginen kehitys, Latinalainen Amerikka

+358 50 522 2354
Anu Eskonheimo

Kehitysyhteistyön asiantuntija

Ohjelman strateginen kehitys, Itä-Afrikka

+358 45 720 2124
Jasmin Hämeri

Ihmisoikeus- ja kehitysyhteistyön asiantuntija

Ohjelman strateginen kehittäminen, HREDD-dialogihankkeet. Osa työajasta allokoitu Reilun kaupan ihmisoikeustyön osaamiskeskukselle, tarkemmin riskikartalle.

+358 45 729 2889
Elina Voipio

Kehitysyhteistyön asiantuntija

Ohjelman strateginen kehitys, Länsi-Afrikka

+358 40 753 3848