Suklaavallankumous alkaa YouTubesta

Maailman seuratuin tubettaja haluaa muuttaa kaakaoteollisuuden. Hänen suositun Feastables-suklaapatukkansa kaakao tulee länsiafrikkalaisista osuuskunnista, joissa Suomen Reilun kaupan kehitysyhteistyöhanke parantaa lasten asemaa.  

Maailman seuratuin tubettaja Mr. Beast eli Jimmy Donaldson ei aio tehdä mitään vähempää kuin suklaavallankumouksen.  

Siinä missä moni suklaayritys kokee vastuullisesti tuotetun ja aikuisten viljelemän suklaan valmistamisen liian monimutkaiseksi tehtäväksi, Donaldson osoittaa, miten paljon vaikeisiinkin asioihin voi vaikuttaa, kunhan vain tarpeeksi haluaa.  

Mr. Beast on maailman seuratuin tubettaja ja TikTokin kolmanneksi seuratuin sekä vuonna 2022 perustamansa Feastables-välipalayhtiön omistaja. Nyt Feastables tuo markkinoille suklaapatukan, jonka kaakao on sataprosenttisesti Reilu kauppa -sertifioitua. Yritys sitoutuu myös maksamaan viljelijöille kaakaosta elämiseen riittäviä ansioita ja hankkimaan kaakaota ainoastaan tuottajilta, joilla on aktiivisessa käytössä lapsityön seuranta- ja korjausjärjestelmä CLMRS (Child Labour Monitoring and Remediation System).  

”Lähes puolet kaikista kaakaoalueilla asuvista lapsista Ghanassa ja Norsunluurannikolla on osallisina laittomassa lapsityövoimassa. Me Feastablesissa aiomme faniemme uskomattoman verkoston avulla muuttaa tapaa, jolla kaakaokauppaa käydään. Tiedän, että voimme tehdä suklaata, jota ihmisillä on varaa ostaa ja josta kaakaonviljelijät saavat samalla reilun korvauksen, jotta lasten ei enää tarvitsisi tehdä töitä”, Donaldson sanoo. 

Eri kanavien seuraajia Mr. Beastilla on yli 400 miljoonaa, ja  Feastables on tällä hetkellä nopeimmin markkinoita valtaava suklaapatukka Yhdysvalloissa. Sertifioituna se tulee myyntiin asteittain eri maihin tämän vuoden aikana.  

Lapsityötä kitketään poistamalla köyhyyttä 

Feastables hankkii kaakaonsa Tony’s Open Chain -toimitusketjusta, jota käyttää muun muassa myös Ben & Jerry’s ja jonka kautta kaakaontuottajille maksetaan aina Reilun kaupan määrittelemiä elämiseen riittäviä ansioita (Living Income Reference Price). Viljelijöille maksettavat hinnat ovat keskeisessä roolissa lapsityön hyväksikäytön kitkemisessä, sillä ongelman takana on yleensä perheen aikuisten köyhyys. Kun viljelijäperheiden tulotaso nousee, lapset voivat työskentelyn sijaan mennä kouluun.  

Reilun kaupan kriteerien mukainen tuotanto on osa Feastablesin laajempaa tavoitetta saada 1,5 miljoonaa länsiafrikkalaista lasta pois kaakaoviljelmiltä ja käymään koulua. Tekemistä riittää, sillä nykyinen kaakaoteollisuus nojaa vahvasti lapsityövoiman hyväksikäyttöön. Suurimmissa kaakaon tuottajamaissa Ghanassa ja Norsunluurannikolla lapset muodostavat kolmanneksen viljelmien työvoimasta.  

Lasten työskentely kaakaoviljelmillä ei ole haitallista ainoastaan silloin, kun se estää koulunkäynnin. Se on monesti myös vaarallista: Lapset joutuvat usein suihkuttamaan kasvimyrkkyjä ilman suojavarusteita ja kantamaan raskaita kuormia. Lapsia käytetään viljelmillä myös siksi, että he ovat ketteriä kiipeämään kaakaopuihin viidakkoveitsen kanssa.   

Ongelma on todellisuutta, jota yksikään suklaayritys ei voi uskottavasti kiistää. Ratkaisuja on, mutta ei yhtä kaiken kattavaa, vaan ratkaisut ovat yhtä laaja-alaisia kuin ongelmatkin. Siksi Feastables tekee muutakin kuin maksaa kaakaosta korkeampaa hintaa. Yritys myös muun muassa investoi koko yhteisön hyvinvointiin, tuotannon kehittämiseen sekä lasten koulutukseen, hyvinvointiin ja esimerkiksi kouluruokailuun.  

Reilun kaupan hankkeet täydentävät sertifiointia 

Mr. Beast on Länsi-Afrikassa yhteisellä asialla Suomen Reilun kaupan kanssa. Yhdistyksen vuonna 2023 aloittaman hankkeen tavoitteena on vähentää lapsityövoiman hyväksikäyttöä Ghanan kaakaoviljelmillä.  

Hanke on toteutettu Suomen ulkoministeriön ja Tony’s Chocolonelyn rahoituksella. Suomen Reilun kaupan kumppaneita ovat Fairtrade Africa, Tony’s Open Chain, International Cocoa Initiative, Fairtrade Nederland sekä ghanalaiset kaakao-osuuskunnat Asunafo Union ja Asetenapa, jotka toimittavat kaakaota Tony’s Open Chain -hankintaketjuun.  

Hankkeessa on haluttu vaikuttaa erityisesti viljelijäyhteisöjen vastuuhenkilöihin Ghanassa ja varmistaa, että he tarjoavat lapsille palveluita ja turvaa kouluissaan ja yhteisöissään. Tarkoituksena on luoda ympäristö, jossa lapset voivat leikkiä ja oppia rauhassa. Hankkeen piirissä on noin 12 700 lasta 36 kaakaonviljelijäyhteisöstä. 

”Kaakao on Ghanan talouden kulmakivi, sillä se tuo tuloja noin kuudelle miljoonalle ghanalaiselle. Viljelmillä työskentelee kuitenkin valtava määrä lapsityöntekijöitä, joista monet tekevät vaarallisia töitä ja joutuvat hyväksikäytetyksi. Tietoisuus lasten oikeuksista ja lastensuojelurakenteet ovat usein heikkoja, mikä lisää haasteita”, sanoo Reilun kaupan kehitysyhteistyön asiantuntija Jasmin Hämeri 

Hankkeella pyritään siihen, että pitkällä aikavälillä yhä harvemmat lapset joutuisivat kokemaan hyväksikäyttöä ja riistoa.  

”Tavoitteena on kehittää kokonaisvaltainen lastensuojelujärjestelmä ja tukea osuuskuntia sen toteuttamisessa. Haluamme myös luoda turvallisen kouluympäristön, jotta useampi lapsi pääsisi ja jäisi pitkäaikaisesti kouluun. Viljelijäyhteisön jäsenten toiveesta hankkeeseen lisättiin myös pakkotyön riskiä vähentäviä toimenpiteitä, jotka keskittyvät erityisesti haavoittuvassa asemassa olevien viljelijöiden tukemiseen”, Hämeri kertoo 

Hankkeeseen kuuluvat suojelukomiteat seuraavat pakkotyön riskejä ja lapsityön hyväksikäyttötapauksia sekä tarvittaessa raportoivat niistä eteenpäin viranomaisille. Komiteat ovat yhteisöjen tärkeä tukiverkosto, sillä ne muun muassa kouluttavat yhteisön jäseniä ihmisoikeuksista ja tekevät yhteistyötä sosiaaliverkostojen kanssa. Hankkeen ja muiden toimien avulla Tony’s Open Chain on saanut vähennettyä lapsityön hyväksikäytön osuuskunnissa, joiden kanssa yhteistyötä on tehty pitkään, 3,9 prosenttiin, kun se alueella yleisesti on yli 46 prosenttia. 

”Lapsityön hyväksikäyttö on niin valtava rakenteellinen ongelma, että yksikään sertifiointijärjestelmä ei pysty yksin sitä poistamaan, vaan tarvitsemme mukaan  kaikkia toimijoita sekä kaakaon toimitusketjuista että niiden ulkopuolelta: tuottajia, kuluttajia, yrityksiä, järjestöjä, viranomaisia ja hallituksia”, Hämeri sanoo. ”Ratkaisut ovat olemassa, mutta niihin on haluttava tarttua. Reilun kaupan hankekumppani Tony’s Open Chain tekee täysin uraauurtavaa työtä saadakseen kaikki kaakaoteollisuuden toimijat mukaan, ja Feastables on nyt yksi uusimmista yrityksistä, jotka ovat kutsuun vastanneet.” 

Suomessa Tony’s Chocolonelyn suklaata myyvät esimerkiksi K- ja S-ryhmät, mutta Feastablesia pitää toistaiseksi metsästää ulkomailta. Kaupat kuitenkin kuuntelevat toiveita herkällä korvalla, ja asiakkaana voit toivoa Reilu kauppa -sertifioituja suklaita kauppaasi