Reilun kaupan työpaikat sitoutuvat kahvittelemaan Reilusti

Vastuullisuustekoja voi helposti tehdä vaikkapa työpaikan kahvihuoneessa. Reilu kauppa ry kannustaa työpaikkoja mukaan helpolla tavalla toimimaan reilumman maailman puolesta.

Suomalaiset työpaikat voivat tästä päivästä eteenpäin hakea Reilun kaupan työpaikaksi. Reilun kaupan työpaikoiksi etsitään erilaisia työyhteisöjä, jotka haluavat tehdä konkreettisia vastuullisuustekoja. Minimivaatimus osallistumiselle on, että työpaikka siirtyy kahvittelemaan Reilun kaupan merkillä varustettua kahvia ja tästä myös viestitään – niin työntekijöille kuin sidosryhmille.

Jo sillä, että työpaikka vaihtaa kahvinsa Reiluun tuo merkittävää vaikutusta kehittyvissä maissa toimivien viljelijöiden toimeentulolle sekä ympäristölle.

”Me suomalaiset ollaan varsin hurjia kahvin kuluttajia – työpaikoilla juodaan päivittäin peräti miljoonia kupillisia kahvia. Reiluun kahviin siirtymisellä on suuri vaikutus, sillä tässä ei puhuta aivan muutamasta kahvipaketista”, muistuttaa Reilu kauppa ry:n yhteysvastaava Jatta Makkula.

Kierrätyskeskuksen pannu on kuumana Reilua Juhla Mokkaa

Yksi jo mukaan lähteneistä työpaikoista on Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus, jossa juodaan pelkästään Reilun kaupan Juhla Mokkaa. Kierrätyskeskusta miellyttää Reilun kaupan arvopohja, joka heijastelee myös työyhteisön omia arvoja. Siksi Reilun kaupan työpaikaksi liittyminen oli helppo valinta.

”Meille on tärkeää, että tuottajille maksetaan kunnon takuuhinta, työntekijöiden ihmisoikeudet toteutuvat ja tuotteet on tuotettu kestävällä tavalla. Haluamme itse olla sosiaalisesti kestävä yritys ja tarjota työntekijöillemme mahdollisimman hyvät olot”, kertoo ympäristövastaava Ville Heinilä.

Mukana olevia työpaikkoja kannustetaan ottamaan työpaikoille kahvin ohella myös muita Reilun kaupan tuotteita, kuten teetä, hunajaa, sokeria ja hedelmiä. Myös Kierrätyskeskus kertoo lisänneensä Reilujen tuotteiden valikoimaa.

Tukea työpaikkojen vastuullisuudesta viestimiseen

Reilun kaupan työpaikkana työyhteisö sitoutuu raportoimaan edistymisestään Reilu kauppa ry:lle kerran vuodessa. Mistään raskaasta raportoinnista ei Makkulan mukaan ole kuitenkaan kyse, vaan enemmänkin säännöllisestä yhteydenpidosta Reilu kauppa ry:hyn, jolloin työpaikkoja voidaan tukea parhaalla mahdollisella tavalla. Yhdistys tarjoaa mukana oleville työpaikoille myös viestintä- ja markkinointimateriaalia sekä matalan kynnyksen mahdollisuuden osallistua Reilun kaupan kampanjaviikoille.

Reilu kauppa ry uskoo työpaikkatoiminnan kiinnostavan suomalaisia työpaikkoja, sillä vastuullisuuskysymykset koskettavat nykyään jo kaikkia organisaatioita.

”Haluamme tarjota työpaikoille entistä helpompia työkaluja toteuttaa vastuullisuutta. Reilun kaupan työpaikkana toimiminen on helppo tapa tehdä konkreettisia tekoja”, Makkula summaa.

Teksti: Mirka Kartano