Puuvilla

Noin 100 miljoonaa perhettä maailmassa saa elantonsa puuvillan viljelystä. Puuvilla on monen pienen maaseutuyhteisön taloudellinen tukipilari. Viljelijäyhteisöt elävät puuvillan maailmanmarkkinahinnan armoilla. Hinta laskee välillä niin alas, etteivät viljelijät saa katettua sillä edes tuotantokustannuksia – puhumattakaan perheidensä elättämisestä.
Vuonna 2005 Fairtrade International kehitti puuvillan viljelylle Reilun kaupan puuvillan kriteerit tavoitteenaan tukea mahdollisimman monia viljelijöitä.

Reiluun kauppaan kuuluvat puuvillan pienviljelijät muodostavat yhdessä osuuskuntia. He saavat myymästään Reilun kaupan puuvillasta aina vähintään Reilun kaupan takuuhinnan ja sen päälle maksettavaa Reilun kaupan lisää, jonka käytöstä osuuskunnan jäsenet päättävät yhdessä. Varat voi käyttää tuotannon tehostamiseen tai viljelijöitä ja heidän perheitään hyödyttäviin hankkeisiin kuten koulutukseen tai terveydenhuoltoon. Lisäksi suurilla pelloilla käytetään usein työvoimaa sadonkorjuu aikana ja Reilu kauppa turvaa myös näiden työntekijöiden oikeuksia. Lapsityövoiman hyväksikäyttö on kielletty. Tuotannossa on noudatettava tiukkoja ympäristösäännöksiä, joilla suojataan sekä viljelijöitä että luontoa.

Suomessa on myyty Reilun kaupan puuvillasta valmistettuja tekstiilejä vuodesta 2006.


  • Reilun kaupan puuvilla tulee pienviljelijöiden tiloilta seitsemästä maasta, noin 85 % Reilun kaupan puuvillasta tulee Intiasta.
  • Reilun kaupan puuvillanviljelijöiden tilat ovat pieniä, keskimäärin vähän yli hehtaarin kokoisia.
  • Suomessa myydään Reilun kaupan puuvillasta tehtyjä pyyhkeitä, kylpytakkeja, vaatteita, kasseja ja vanutuotteita.

Reilun kaupan puuvilla -standardiReilun kaupan puuvillamerkki tekstiilissä kertoo, että kaikki siinä käytetty puuvilla on viljelty noudattaen tiukkoja Reilun kaupan kriteerejä. Puuvilla on jäljitettävissä läpi koko sertifioidun tuotantoketjun ja ketjun kaikkia toimijoita ohjataan reilumpaan kaupankäyntiin Trader Standardin mukaisesti.