Puuvilla

Noin 100 miljoonaa perhettä maailmassa saa elantonsa puuvillan viljelystä. Puuvillaa viljellään yli sadassa maassa. Kiina ja Intia tuottavat yli puolet maailman puuvillasta. Puuvilla on tärkeä työpaikkojen ja tulojen lähde myös Länsi- ja Keski-Afrikassa, Pakistanissa ja Keski-Aasiassa. 

Puuvilla on monen pienen maaseutuyhteisön taloudellinen tukipilari. Viljelijäyhteisöt elävät puuvillan maailmanmarkkinahinnan armoilla. Hinta laskee välillä niin alas, etteivät viljelijät saa katettua sillä edes tuotantokustannuksia – puhumattakaan perheidensä elättämisestä. Puuvillan viljelijöiden ansioiden nostamista hankaloittavat pitkät tuotantoketjut, suurten brändiyritysten neuvotteluvalta ja kuluttajien tottumus halpaan pikamuotiin. 

Vuonna 2005 Fairtrade International kehitti puuvillan viljelylle Reilun kaupan kriteerit tavoitteenaan tukea mahdollisimman monia viljelijöitä. Kriteerit suojelevat sekä luontoa että ihmisoikeuksia.

Reiluun kauppaan kuuluvat puuvillan pienviljelijät muodostavat yhdessä osuuskuntia, mikä vahvistaa heidän neuvotteluasemaansa. Yhteistyö tuo myös skaalaetuja, kun esimerkiksi siemeniä ja koulutusta voidaan hankkia yhdessä.

Viljelijät ja ympäristö hyötyvät Reilusta kaupasta

Viljelijät saavat myymästään Reilun kaupan puuvillasta aina vähintään Reilun kaupan takuuhinnan ja sen päälle maksettavaa Reilun kaupan lisää, jonka käytöstä osuuskunnan jäsenet päättävät yhdessä. Varat voi käyttää tuotannon tehostamiseen tai viljelijöitä ja heidän perheitään hyödyttäviin hankkeisiin, kuten koulutukseen tai terveydenhuoltoon. Lisäksi suurilla pelloilla käytetään usein kausityövoimaa sadonkorjuuaikana ja Reilu kauppa turvaa myös näiden työntekijöiden oikeuksia.

Puuvillan istuttamisessa ja sadonkorjuussa käytetään runsaasti lapsityövoimaa. Usein ongelman juurisyy ovat puuvillan poimijoiden hyvin matalat palkat. Poimijat tuovat usein lapsensa mukanaan pelloille hankkimaan lisätuloja. Lapsityövoiman hyväksikäyttö ja pakkotyö ovat suuria ongelmia myös Uzbekistanissa, Turkmenistanissa ja Tadžikistanissa, missä hallitus patistaa opiskelijoita, työläisiä ja muita kansalaisia keräämään vuosikiintiön puuvillaa. 

Reilun kaupan kriteerit kieltävät lapsityövoiman käytön. Tutkimukset osoittavat, että Intiassa Reilu kauppa on nostanut puuvillan viljelijöiden tuloja, vähentänyt lapsityövoiman hyväksikäyttöä ja hillinnyt ympäristöhaittoja.

Reilun kaupan puuvillatuotannossa on noudatettava tiukkoja ympäristösäännöksiä, joilla suojataan sekä viljelijöitä että luontoa. Puuvillan tuotanto kuluttaa runsaasti vettä, köyhdyttää maaperän ja luonnon monimuotoisuutta ja saastuttaa ympäristöä. Kemikaaleja käytetään esimerkiksi torjumaan tuholaisia pelloilla ja homehtumista kuljetuksissa. Ilmaston ja luonnon suojelemiseksi Reilu kauppa muun muassa kouluttaa ja tukee viljelijöitä vähentämään kemikaalien ja veden käyttöä ja sopeutumaan muuttuvaan ilmastoon. 


    • Reilun kaupan puuvilla tulee pienviljelijöiden tiloilta seitsemästä maasta, noin 85% Reilun kaupan puuvillasta tulee Intiasta.
    • Reilun kaupan puuvillanviljelijöiden tilat ovat pieniä, keskimäärin vähän yli hehtaarin kokoisia.

Tuotteet

Reilun kaupan puuvillasta valmistettuja tuotteita on saatavilla laaja valikoima vaatteista käyttötekstiileihin. Suomessa on myyty Reilun kaupan puuvillasta valmistettuja tekstiilejä vuodesta 2006.

Vaatteet
Reilun kaupan puuvillasta valmistetaan muun muassa farkkuja, t-paitoja, mekkoja, alusvaatteita ja asusteita. Myös lastenvaatteita ja urheiluvaatteita löytyy Reiluina.

Kodintekstiilit
Valikoimiin kuuluu erilaisia kodintekstiilejä kuten pyyhkeitä, kylpytakkeja ja vuodevaatteita. Reiluina saa myös hygieniatarvikkeita kuten vanutuotteita ja kestovanulappuja.

Vaatteet ja tekstiilit ammattikäyttöön
Laajasta valikoimasta löytyvät työvaatteet ja tekstiilit eri tarkoituksiin. Työvaatteita on saatavilla esimerkiksi asiakaspalveluun ja teollisuuteen sekä keittiön ja ravintolasalin puolen työntekijöille. Reilun kaupan puuvillasta voidaan valmistaa myös muita tekstiilejä kuten liinavaatteita, lautasliinoja, kangaskasseja, teollisuuspyyhkeitä ja pyyherullia.

 

Reilun kaupan puuvilla -standardiReilun kaupan puuvillamerkki tekstiilissä kertoo, että kaikki siinä käytetty puuvilla on viljelty noudattaen tiukkoja Reilun kaupan kriteerejä. Puuvilla on jäljitettävissä läpi koko sertifioidun tuotantoketjun ja ketjun kaikkia toimijoita ohjataan reilumpaan kaupankäyntiin Trader Standardin mukaisesti.


Ajankohtaista:

Ajankohtaista