Kätkökoru: Reilu kaupan kulta varmistaa kohtuullisen toimentulon myös kaivosten työntekijöille

Kätkökorun perustaja Hanna Rainio haluaa tehdä työtä tasa-arvoisemman maailman puolesta, ja vastuullisuus näkyy kaikissa korupajan tuotteissa. Kätkökoru on ensimmäinen ja ainoa suomalainen koruvalmistamo, joka käyttää Reilun kaupan kultaa. Reilun kaupan kulta tulee pieniltä kaivoksilta ja on aina jäljitettävissä.

Kauanko Kätkökoru on ollut mukana Reilussa kaupassa, kultaseppä Hanna Rainio?

Olemme käyttäneet Reilun kaupan kultaa siitä lähtien, kun perustin Kätkökorun vuonna 2015. Lähtökohta oli, että etsimme mahdollisimman vastuullisesti tuotettuja materiaaleja. Laskin Reilun kaupan sertifiointi- ja lisenssimaksut suoraan osaksi yrityksen perustamiskuluja.

Olemme edelleen ainoa suomalainen koruvalmistamo, joka käyttää Reilun kaupan kultaa. Kultaa kyllä kierrätetään jo paljon, mutta muuten vastuullisuusajattelu ei ehkä vielä ole kovin vahvaa tällaisten luksustuotteiden kohdalla. Valmistajat ovat myös tottuneet hankkimaan kullan isosta tukusta, ja Reilun kaupan kullan käyttäminen vaatii enemmän paperityötä.

Reilun kaupan kulta on Kätkökorulle merkittävä asia yritysvastuun näkökulmasta.
Kätkökoru myy Reilun kaupan kullasta tehtyjä koruja. Kuva: Kätkökoru

Miten päädyitte Reilun kaupan sertifiointiin?

Se, että ryhdyin kultasepäksi ja valmistamaan koruja Reilun kaupan kullasta on sattumaa. Alun perin olin kiinnostunut kierrätyskoruista ja ajattelin, etten halua tehdä koruja jalometalleista eettisten kysymysten takia. Mutta kun sain käsiini 24 karaatin hienokultaa, se vei mennessään – kulta on materiaalina uskomattoman hieno. Aloin etsiä tietoa vastuullisista vaihtoehdoista ja olin yhteydessä Fairtrade Internationaliin. Nykyään tietoa Reilun kaupan kullasta saa myös Reilu kauppa ry:stä.

Miksi Reilun kaupan sertifiointi on teille tärkeä?

Minulle on nuoresta pitäen ollut tärkeää olla luonnon ja ihmisoikeuksien puolella, ja maailmanlaajuiset varallisuuserot ovat tuntuneet pahalta. Kultabisneksessä eivät yleensä hyödy ne ihmiset, jotka ovat heikommassa asemassa. Reilun kaupan järjestelmä on tällä hetkellä paras väline siihen, että myös kullankaivaja saisi kohtuullisen toimeentulon. Luotan Reiluun kauppaan, koska siinä on kolmannen osapuolen valvonta.

Lisäksi Kätkökoru on itse pieni toimija, ja toimimme mielellämme muiden pienten toimijoiden kanssa, ilman suuria voittoja tavoittelevia välikäsiä.

Millaisia tuotteita teillä löytyy Reilun kaupan sertifioimina?

Reilun kaupan kullasta ei ole juuri saatavilla puolivalmisteita, joita usein käytetään korujen valmistuksessa. Me teemme kaiken käsityönä alusta pitäen, eli kultakorujen tuotanto on siis täysin omissa käsissämme.

Kätkökorun Reilun kaupan kullasta valmistetut korvikset ja riipus
Reilun kaupan järjestelmä on tällä hetkellä paras väline siihen, että myös kullankaivaja saisi kohtuullisen toimeentulon. Kuva: Kätkökoru

Mitä vastuullisuus ja yritysvastuu merkitsevät Kätkökorulle – ja miten ne näkyvät toiminnassanne?

Pyrimme siihen, että kaikki materiaalit, joita käytämme, olisivat mahdollisimman vastuullisia. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että valikoimamme on melko suppea. Reilun kaupan kullan lisäksi käytämme vintagetimantteja ja safiireja, joita tanskalainen hankkija ostaa suoraan kaivajilta Madagaskarilta.

Vaikka vastuulliset valinnat välillä hidastavat ja vaikeuttavat työtämme, haluamme toimia näin –  se on palkitsevaa. Myös asiakkaillemme vastuullisuus on tärkeää, ja aihe tulee lähes aina esille keskusteluissa. Alalla on paljon kilpailua, ja uskon, että tuotteidemme vastuullisuus, tietysti muotoilun ohella, on tärkeä syy siihen, että Kätkökoru on edelleen pystyssä ja asiakkaita tulee koko ajan lisää.

Kätkökorun Reilun kaupan sormukset
”Uskon, että tuotteidemme vastuullisuus, tietysti muotoilun ohella, on tärkeä syy siihen, että Kätkökoru on edelleen pystyssä ja asiakkaita tulee koko ajan lisää.” Kuva: Kätkökoru

Kenet haluaisitte haastaa mukaan Reiluun kauppaan?

Rohkaisen kaikkia nuoria, vastavalmistuneita kultaseppiä, jotka ovat perustamassa omaa pajaa, ainakin tutustumaan Reiluun kauppaan!

Teksti: Sanna Jäppinen