Yrityksiltä voimakasta tukea yritysvastuulaille

Yritysvastuulaki velvoittaisi suomalaiset yritykset kartoittamaan ja minimoimaan toimintansa ihmisoikeusriskit.

SuomiAreenalla tänään järjestetyssä Roistoja maailmalla, enkeleitä Porissa -keskustelutilaisuudessa kuultiin yrityksiltä ja päättäjiltä voimakasta tukea yritysvastuulaille. Lain myötä yritysten tulisi pyrkiä varmistamaan, ettei niiden arvoketjuissa käytetä esimerkiksi lapsi- tai pakkotyötä.

– Se päivä tulee koko ajan lähemmäksi, kun tarvitaan yhteiset pelisäännöt. Vapaamatkustajat tulevat häviämään ja sääntöjä noudattavat tulevat voittamaan, linjasi Heidi Hautala puheenvuorossaan.

Yritysvastuulaki on jo voimassa Ranskassa, ja myös Sveitsissä laki on etenemässä parlamentin ylähuoneeseen. Paneelin useissa keskusteluissa korostettiin sitä, että Suomen tulisi olla edelläkävijä, eikä hiihtää jälkijoukoissa.

– Kun aloitin tekstiilialalla Finlaysonilla, tajusin millaiseen sontaläjään tulin käteni laittaneeksi, Finlaysonin omistaja Jukka Kurttila totesi paneelissa.

– Finlayson tukee lakia, vaikka meillä on yrityksenä vielä paljon tehtävää ihmisoikeuksien saralla. On kaikkien etu, että kauppaan saadaan sitovat säännöt ja tasainen pelikenttä kaikille, Kurttila jatkoi.

Keskustelijoita häiritsi se, että ihmisoikeuksien noudattaminen sysätään kuluttajien vastuulle.

– En laittaisi vastuuta yksittäiselle kuluttajille, heidän on aivan mahdotonta seurata tuotantoketjua, sanoi Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen.

Panelistit jäävät odottamaan Suomen hallituksen toimenpiteitä.

– Tuen lakia yritysvastuusta. Olisi tärkeää myös saada kunnille ja valtioille velvoite tehdä sosiaalisesti kestäviä hankintoja, vahvisti Sanna Marin.

– Olen viekoitellut Suomen halitusta viemään eteenpäin sitovaa yritysvastuulakia, Hautala kertoi.

Lakiin suhtautui myönteisesti myös tilaisuudessa puhunut kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen.


Roistoja maailmalla, enkeleitä Porissa -keskustelutilaisuuden järjestivät Reilu kauppa ry, Kepa, Suomen UNICEF, Ammattiliitto Pro, Ahjo Communications ja Finnwatch.