Sisäinen valvonta paljasti petosepäilyn Ghanassa

Reilu kauppa ry:n kehitysyhteistyöhankkeen valvonnassa on paljastunut epäilty väärinkäyttötapaus, jossa baananityöntekijöiden työoikeuksiin liittyvässä hankkeessa on saatu ohjattua vajaat 18 000 euroa vääriin käsiin. Tapauksesta on käynnistetty välittömästi selvitys ja petossyyte on siirtynyt Ghanan viranomaisten selvitettäväksi. Tappio katetaan Reilu kauppa ry:n ja sen kumppanin omista varoista. Osa rahoista on saatu perittyä takaisin.

Reilu kauppa ry:n kehitysyhteistyöhankkeessa Ghanassa epäillään petosta. Tapaus paljastui osana normaalia valvontaa, kun Fairtrade Africa ja Reilu kauppa ry kiinnittivät huomiota budjetin ylityksiin hankkeessa, jossa koulutetaan banaanitilojen työntekijöitä muun muassa työoikeuksista. Fairtrade Africa on Afrikan mantereen Reilun kaupan kattojärjestö, ja se toteuttaa Reilu kauppa ry:n kehitysyhteistyöhankkeet Afrikassa.

Epäselvyyksistä tilattiin ulkopuolinen selvitys, ja kävi ilmi, että osaa raportoiduista koulutuksista ei ollut pidetty, ja asiakirjoja väärentämällä oli saatu ohjattua rahaa muualle kuin oli tarkoitus. Yhteensä tappio hankkeelle vaikuttaa nykyisen tiedon valossa olevan 17 996 euroa. Tämä on ensimmäinen väärinkäyttötapaus Reilu kauppa ry:n kehitysyhteistyöhankkeissa.

”Kun toimitaan riskimaissa, tällaiseen on ikävä kyllä aina riski”, sanoo Reilu kauppa ry:n toiminnanjohtaja Janne Sivonen. ”Tapaus kuitenkin osoittaa, että valvontamme toimii. Tällaisten riskien tähden valvontamekanismit on kehitetty.”

Fairtrade Africa on purkanut petoksesta epäillyn ghanalaisen työntekijän työsuhteen ja 1683 euroa on peritty takaisin työntekijän palkoista. Epäilty on kiistänyt väärinkäytökset, ja asian tutkintaa johtaa Ghanan poliisi.

Veronmaksajat eivät joudu kattamaan tappiota, vaan puuttuvat varat katetaan joko Reilu kauppa ry:n tai Fairtrade African pääomasta. Pitämättä jääneet koulutukset järjestetään, kun koronaviruksen aiheuttamat rajoitukset poistuvat.

Reilu kauppa ry on tiedottanut asiasta hanketta rahoittavalle ulkoministeriölle.

Lisätietoja
Janne Sivonen
Toiminnanjohtaja
janne.sivonen@fairtrade.fi
p. 044 356 9369