Sienitauti uhkaa banaaneja – tärkeintä on estää leviäminen, ei panikoida

Pelättyä Panamantautia on löytynyt Kolumbiasta, ja pienviljelijät ovat huolissaan elantonsa puolesta. Keski- ja Etelä-Amerikassa estetään taudin leviämistä desinfektoimalla kulkijoita ja parantamalla maaperää.

Banaanintuotantoa uhkaava pananmantauti on levinnyt Kolumbiaan kahdelle tilalle, ja maassa on julistettu hätätila, jotta tuhoisa tauti ei pääsisi leviämään. Pahimmillaan fusarium-nimisen sienen aiheuttama tauti uhkaa koko banaanituotantoa ja alueen pienviljelijöiden toimeentuloa.

Panamantautia on aiemmin esiintynyt Aasiassa, Afrikassa ja Lähi-idässä, ja sen leviäminen baananintuotannon pääalueille Keski- ja Etelä-Amerikkaan on aiheuttanut kansainvälistä huolta ja huomiota. Suomessa asiasta ovat kirjoittaneet ainakin Yle ja Helsingin Sanomat.

Maailmanlaajuisesti yli 90 prosenttia Reilun kaupan banaaneista tulee Latinalaisen Amerikan ja Karibian alueelta, ja Reilu kauppa on osallistunut panamantaudin ehkäisemiseen ja torjuntaan aktiivisesti jo joitain vuosia, sanoo Reilu kauppa ry:n toiminnanjohtaja Janne Sivonen.

”Riski on merkittävä ja tukea tarvitaan kaikilta – viljelijöistä ostajiin, hallituksiin ja kansainvälisiin järjestöihin saakka.”

Tarvitaan lisää investointeja

Tällä hetkellä panamantautia on löytynyt kahdelta plantaasilta La Guajiran alueelta Kolumbiasta. Taudin pelätään leviävän muualle maahan ja toisiin maihin. Se voisi tietää loppua laajamittaiselle banaanintuotannolle ja aiheuttaa merkittäviä tappioita banaaninviljelijöille, työntekijöille, yrityksille ja kansantalouksille, sillä monet maat ovat riippuvaisia banaanintuotannosta.

Paniikkia on kuitenkin syytä välttää, ja nyt on keskityttävä ehkäisytoimiin, Sivonen sanoo. Koko aluetta valvotaan tarkasti, alueita aidataan ja siellä liikkuvien ihmisten kengät ja autot puhdistetaan.

Banaani on merkittävä tekijä monen Keski- ja Etelä-Amerikan valtion kansantaloudelle. Kuva: Linus Hallgren

Toinen tila, josta tautia löytyi, on Reilun kaupan tila. Lähistöllä Magdalenan alueella tuotetaan paljon Reilun kaupan banaania, ja viljelijät ovat huolissaan.

”Me olemme pyrkineet ehkäisemään taudin tulemista tänne viime vuosina, ja meillä on ollut aiheesta intensiivisiä koulutuksia”, sanoo kolumbialainen tuottaja Arnaldo Parejo Torres.

”Nyt olemme alkaneet desinfioida tiloille tulevia ja poistuvia ihmisiä ja tiloja on aidattu. Tarvitaan kuitenkin lisää toimia, että kaikkialle saadaan aidat ja portit, samoin kuin mahdollisuudet desinfioida autot.”

Alueella onkin päätetty käyttää Reilun kaupan lisiä vahvistamaan suojakeinoja panamantaudin ehkäisemiseksi.

Myös alueen muissa maissa infektion vaara otetaan vakavasti. Tilojen lisäksi valvontaa ja puhdistuksia on otettu käyttöön satamissa, lentokentillä ja maanteillä. Tutkimukseen ja ihmisten koulutukseen satsataan, jotta taudin mahdollisesta etenemisestä osataan raportoida.

Terveempi maaperä kestää tauteja paremmin

Viimeisen neljän vuoden ajan Reilun kaupan tiloilla on ollut käynnissä tuotannon kasvattamiseen tähtäävä ohjelma, jossa parannetaan maaperää lisäämällä maahan mikro-organismeja ja kasviperäistä ainesta. Maaperä on monin paikoin köyhtynyt, sillä kemikaaleja on käytetty paljon.

Ohjelma on lisännyt tilojen tuottavuutta ja tuonut säästöjä, koska kemikaalien käyttö on vähentynyt 35 prosentilla ja kastelulaitteiden 50 prosentilla. Lisäksi maaperän tervehtyminen on vähentänyt taudinaiheuttajia ja parantanut kasvien vastustuskykyä.

”Olemme käyttäneet luonnonmukaista maaperän parannusta vuodesta 2015, mikä toivottavasti vähentää panamantaudin vaikutuksia, eikä tule kalliiksi”, sanoo ecuadorilainen tuottaja Henry Medardo Fernandez Guerrero.

”Se, että olemme järjestäytyneet osuuskunniksi, auttaa meitä estämään taudin leviämistä laajoilla alueilla.”

Vielä ei tiedetä varmaksi, vaikuttavatko maaperän tervehdyttämisohjelmat pananamantaudin leviämiseen. Asiaa kuitenkin tutkitaan, ja toivoa on.

Voi nostaa banaanin hintaa

Lähikuukausina banaanin saatavuuteen panamantaudilla ei ole vaikutusta.

Taudin ehkäisy on kuitenkin paikoitellen verrattain kallista, ja etenkin pienviljelijöille investoinnit ovat vaikeita toteuttaa.

Reilun kaupan lisää aiotaan käyttää ehkäisytoimiin ja maaperän parannuksiin. Jonkin verran hinta saattaa näkyä myös ruokakaupassa asioidessa.

”Reilun kaupan piirissä on arvioitu, että tuotantokustannukset kasvavat 10–13 senttiä banaanilaatikolta”, Janne Sivonen sanoo.

Teksti: Esa Salminen