Reilu kauppa nostaa viljelijöille maksettavaa banaanin takuuhintaa

Kansainvälinen Reilu kauppa on julkistanut banaaneille uudet takuuhinnat, jotta banaaninviljelijöitä voitaisiin suojata rajusti nousevien tuotanto- ja elinkustannusten vaikutuksilta.

Reilu kauppa korottaa tuottajille maksettavaa takuuhintaa Reilun kaupan banaaneista.

Uudet takuuhinnat tarkoittavat keskimäärin 4,5 prosentin korotusta pienviljelijöille sekä noin 15 prosentin lisäkorotusta banaaneja suoraan maasta vieville tuottajille. Hintojen korotuksen on tarkoitus kattaa korkeammat vienti- ja pakkauskustannukset.

Hinnankorotus on suurin, mitä Reilu kauppa on tehnyt vuosiin.

Korkea inflaatio ja sen myötä tuleva elinkustannusten nousu ovat yhdistyneet kasvaviin tuotanto- ja vientikustannuksiin. Tuotanto- ja vientikustannukset alkoivat nousta voimakkaasti jo 2021, eikä niiden nousu ole pysähtynyt.

”Ymmärrämme, että monet kuluttajat, työntekijät ja maanviljelijät kärsivät elinkustannusten noususta. Kasvaneita kustannuksia ei voi kuitenkaan jättää yksin viljelijöiden harteille”, sanoo Silvia Campos, Fairtrade Internationalin banaanituotannon asiantuntija.

Reilun kaupan lukuisilta Reilun kaupan banaanitiloilta keräämät ja asiantuntijoiden tarkastamat tiedot osoittavat, että lukuisten tuotteiden ja palvelujen hinnat ovat nousseet vuodesta 2021 lähtien merkittävästi. Lannoitteiden hinnat ovat nousseet 70 prosentilla, polttoainekulut 39 prosentilla ja kuormalavat ja muovipakkaukset yli 20 prosentilla. Myös neljän muun keskeisen tuotteen ja palvelun – työvoiman, pahvilaatikoiden, sisämaan rahdin ja satamamaksujen – kustannukset ovat nousseet.

Uudet hinnat voimaan vuoden alusta

Uusi takuuhinta tulee voimaan 1. tammikuuta 2023. Vuoden 2023 sopimuksista neuvotellaan parhaillaan ostajien ja tuottajien välillä.

Banaanien hinnantarkistuksen yhteydessä Fairtrade International julkaisee ensimmäistä kertaa myös kahdeksan banaanintuotannolle keskeisen tuotteen tai palvelun kustannukset kussakin banaanin tuotantomaassa.

Tämä lisää avoimuutta uusien vähimmäishintojen taustalla olevista kustannuksista ja auttaa tuottajia ja kauppiaita neuvottelemaan paremmin sopimuksistaan.

Camposin mukaan uusien hintojen asettaminen on ollut hankalaa, koska monet tuottajajärjestöt ovat huolissaan siitä, että korkeampien hintojen pyytäminen johtaa Reilun kaupan myynnin hiipumiseen.

”Kehotamme jälleenmyyjiä ja kauppiaita tukemaan Reilun kaupan viljelijöitä ja työntekijöitä ja jatkamaan Reilun kaupan banaanien ostamista”, Campos sanoo. ”Kehotamme heitä kantamaan yhteistä vastuuta ja maksamaan banaaneista kestäviä hintoja. Tuhoisa hintakilpailu pitää lopettaa, jotta voidaan varmistaa, että banaanitilat voivat jatkaa toimintaansa.”

Reilu kauppa on ainoa sertifiointijärjestelmä, jossa on tuotteille takuuhinta. Tämä on ratkaiseva turvaverkko tuottajille. Reilu kauppa tarkistaa banaanien takuuhintansa vuosittain tuottajia ja kauppiaita kuullen.