Reilu kauppa keräsi miljoonia tuottajien tukemiseen pandemian keskellä

Kansainvälinen Reilu kauppa on tukenut tuottajia muun muassa suojavarusteilla, terveydenhuollon perustarpeilla ja elvytysrahoituksella. Työtä on kuitenkin vielä tehtävänä, sillä monessa maassa pandemia jatkaa edelleen jylläämistään.

Koronavirus on ollut arkipäivää ihmisille ympäri maailman jo yli vuoden ajan.

Tilanne on ollut monella tapaa hankala niille miljoonille pienviljelijöille ja työntekijöille, jotka ovat puurtaneet pelloilla ja tehtaissa. Tuotantokustannukset ovat kasvaneet, logistiikka on takkuillut, liikkumista on rajoitettu ja tuotteiden kysyntä on heilahdellut. Monet tuottajat ovat vakavissa talousvaikeuksissa.

Reilu kauppa on osallistunut näiden ihmisten tukemiseen. Vuonna 2020 kansainvälinen Reilu kauppa keräsi yhteistyökumppaniensa kanssa yli 15 miljoonaa euroa pandemiaan liittyvää avustus- ja elvytysrahoitusta.

Rahoituksella on esimerkiksi hankittu kasvosuojaimia ja muita suojavarusteita viljelijöille ja työntekijöille, kustannettu terveydenhuoltoa alueille, joissa terveydenhuoltoverkko on ollut vaikeuksissa ja tarjottu työntekijöille ruokaa silloin, kun sitä on eniten tarvittu.

Tämän lisäksi tuottajia on tuettu Reilun kaupan kehitysyhteistyöllä ja esimerkiksi höllentämällä Reilun kauan lisän sääntöjä niin, että lisää on saanut maksaa tuottajille aiempaa enemmän rahana.

Kasvosuojaimia ja käsidesiä Sri Lankassa

Sri Lankan teetiloilla on ollut vaikeuksia saada teetään vientiin, sillä laivasatamat suljettiin pandemian vuoksi. Lisäksi työturvallisuus tuotti huolta.

”Reilun kaupan tukihankkeen kautta saimme täydelliset suojavarusteet. Kaikki tilan viisi osastoa ovat saaneet kasvosuojaimia ja käsihuuhdetta kaikille työntekijöille”, kertoo työntekijä R. Murali srilankalaiselta Dickoya Estate -teeviljelmältä.

Reilun kaupan tiloilla toimintaan on tehty mittavia muutoksia, jotta työntekijät pystyvät työskentelemään turvallisesti.

Yli 50 vapaaehtoista liittyi covid-19-työryhmään estämään tartuntojen leviämistä. He jakoivat teeviljelmien työntekijöille terveydenhuollon perustarvikkeita ja suojavarusteita, muun muassa yli 30 000 uudelleenkäytettävää kasvosuojainta, käsihuuhdepulloja sekä desinfiointiainetta.

”Työntekijämme voivat nyt työskennellä suojatusti turvallisissa olosuhteissa”, Murali kehuu.

Reilun kaupan teetilan työntekijöitä valkoisissa suojavarusteissa Sri Lankassa
Hatton Plantations Limited -teetilan työntekijöitä suojavarusteissa Sri Lankassa. Työntekijöille jaettiin yli 30 000 uudelleenkäytettävää kasvosuojainta, käsihuuhdepulloja sekä desinfiointiainetta. Kuva: Fairtrade International

Terveydenhuoltoa Perussa

Perussa terveydenhuoltojärjestelmä oli kovilla etenkin syrjäseuduilla, kun pandemia jylläsi pahimmillaan. Aina lääkäreillä ja hoitajilla ei ole ollut oikeita lääkkeitä tai tarvikkeita potilaiden hoitoon.

Reilun kaupan kaakao-osuuskunta Aprocam koordinoi paikallisten viranomaisten kanssa tärkeiden lääkkeiden ja suojavarusteiden toimittamista alueille, joilla oli erityisen paljon tartuntoja. Lisäksi järjestö hankki kasvosuojaimia, lääkkeitä ja desinfiointiaineita.

Reilun kaupan rahoitus toi terveydenhuoltopalveluja 60:lle alkuperäiskansoihin kuuluvalle tuottajalle sekä 30 perheelle Perun maaseudulla.

”Pandemiaa edeltävinä kuukausina he toivat meille kasvosuojaimia, joilla saatoimme suojata itsemme. He jatkoivat myös tuotteiden ostamista ja antoivat meille ruokatarvikkeita vuoden lopulla. Haluan kiittää heitä kaikesta tästä tuesta, jota he ovat antaneet meille”, sanoo Aprocamin osakas Faustina Jimenez Hernández.

Aprocam sai myös tukea kohonneisiin tuotantokustannuksiin. Näin osuuskunta pystyi jälleen viemään tuotteitaan kansainvälisille markkinoille, mikä hyödytti sen 246 jäsenviljelijää.

Osuuskunta pystyi lisäksi palkkaamaan seitsemän määräaikaista työntekijää, jotka ovat auttaneet kaakaon keräämisessä ja käsittelyssä. Näin se on pystynyt täyttämään sopimustilauksensa tilanteessa, jossa monet sen jäsenistä olivat sairaana tai muuten kykenemättömiä hoitamaan tehtäviään pandemian aikana.

Lisätuloja Ghanan kaakaoviljelijöille

Kaakaota tuottava osuuskunta West Akyem Cooperative Union Ghanassa oli pinteessä, koska rajoitusten tähden kaakaota ei saatu kaupaksi. Suuri osa sen pääomasta oli sidottuna varastoihin, mutta tuotteet eivät päässeet markkinoille.

Osuuskunta ei saanut uusia myyntisopimuksia vuonna 2020, eivätkä viljelijät pystyneet myymään tuotteitaan, mikä johti ennennäkemättömiin talousvaikeuksiin.

Reilun kaupan elvytysrahoituksen avulla osuuskunnan naisryhmät pystyivät kuitenkin aloittamaan nestesaippuan valmistuksen. Osuuskunta jakaa nyt saippuaa jäsenilleen edistääkseen käsihygieniaa, ja naiset voivat myös myydä saippuaa muualle, mistä he saavat lisätuloja itselleen ja perheilleen.

Saippuapulloja pöydän päällä
Reilun kaupan elvytysrahoituksella osuuskunnan naisryhmät pystyivät aloittamaan nestesaippuan valmistuksen. Kuva: Fairtrade Africa/West Akyim Cooperative Union

”West Akyim Cooperative Unionin naisryhmän ja nuorison saippuatuotanto nostaa heidän toimeentuloaan. Koronavirus on tehnyt paljon tuhoa, joten rahoitus tuli oikeaan aikaan”, kertoo osuuskunnan puheenjohtaja Sampson Edu Essel.

Pandemia ei ole ohitse

Koronaviruksen aiheuttama pandemia ei ole ohi, ja etenkin köyhimmissä maissa rokotuskattavuus on edelleen heikko.

Reilu kauppa jatkaa tuottajien tukemista, ja kaikilla toiminta-alueilla ollaan ottamassa käyttöön monia muita toimia, joiden avulla viljelijät ja työntekijät voivat suojata itseään ja toipua pandemian aiheuttamista pitkävaikutteisista talousongelmista.

Pandemiankin keskellä Reilun kaupan vähittäismyynti kukoisti, mikä on auttanut Reilua kauppaa tuottajien tukemisessa. Edelleen on tärkeää muistaa valita Reilun kaupan tuotteita – niin voimme tukea viljelijöitä ja työntekijöitä kaikkialla maailmassa, jotta he voivat rakentaa elantonsa uudelleen ja tehdä maailmasta oikeudenmukaisemman.

Bigot Flowers Ltd:n työntekijät Joan Injete Akumu ja Rolyne Namarome Keniassa. Kuva: Vincent Owino/Fairtrade

Teksti: Esa Salminen