Nestlén KitKatin lähtö Reilusta kaupasta jättää viljelijät ahdinkoon

Maailman suurin ruoka- ja juomayhtiö hankkii jatkossakin suklaansa samoilta osuuskunnilta, mutta ilman Reilun kaupan lisää.

Koko viime vuosikymmenen ruokajätti Nestlé on hankkinut Britanniassa ja Irlannissa myytävän KitKat-suklaapatukan valmistukseen Reilun kaupan kaakaota ja sokeria. Nyt Nestlé on ilmoittanut Reilulle kaupalle, että se ei enää aio ostaa Reilun kaupan kaakaota ja sokeria maailman haavoittuvimpiin kuuluvilta pienviljelijöiltä.

Norsunluurannikolla, Fidžissä ja Malawissa 27 000 pienviljelijää edustavat osuuskunnat tulevat päätöksen seurauksena menettämään vuosittain yli 2 miljoonan euron arvosta Reilun kaupan lisiä. Nämä tulot ovat todellinen pelastusköysi maailman köyhimpiin kuuluville viljelijöille.

Nestlé ja kansainvälinen Reilu kauppa ovat vuosikymmenen aikana saaneet paljon positiivisia muutoksia kaakaoviljelijöiden elämään. Kaakao-osuuskunnat ovat hyötyneet Reilun kaupan takuuhinnan luomasta turvaverkosta ja Reilun kaupan lisät ovat mahdollistaneet yhteisöjen panostukset kouluihin, terveysasemiin ja ohjelmiin, jotka auttavat naisia ​​parantamaan toimeentuloaan.

”Reilun kaupan tuottajina meidän äänemme kuuluu ja meidät otetaan huomioon. Meitä kohdellaan kunnioittaen”

Reilun kaupan lisä tarjoaa viljelijöille konkreettista tukea vaikeassa tilanteessa. Tuottajat voivat itse päättää miten Reilun kaupan takuuhinnan päälle annettava Reilun kaupan lisä käytetään, joten he ovat kyenneet toimimaan nopeasti covid-19-kriisin aikana suojatakseen terveyttään, tukemaan yhteisöjään ja paikkaamaan tulon menetyksiään. Viljelijät ja osuuskunnat ovat pystyneet ostamaan suojavarusteita, jakamaan käsipuhdistusaineita, lisäämään tietoisuutta ja tukemaan sairauden kanssa kamppailevia perheitä. Reilun kaupan lisä on ainutlaatuinen, koska se takaa viljelijöille täyden päätösvallan. Viljelijät saavat itse päättää, miten he sijoittavat lisän tuoman hyödyn.

Nestlén päätös tarkoittaa, että jatkossa kaikki sokerihankinnat tehdään eurooppalaisilta sokerijuurikkaan tuottajilta. Tämän seurauksena ruokosokerin viljelijät eivät menetä vain Reilun kaupan lisää, vaan he saattavat myös menettää pääsyn markkinoille, jossa sokeria myydään. Jatkossa kaakaohankintoja voidaan tehdä samoilta osuuskunnilta, mutta vain osana Nestlén omaa Cocoa Plan -aloitetta – eli ilman Reilun kaupan lisää.

Nestlé tiedotti viljelijöitä päätöksestään toukokuussa. Yhteisessä kokouksessa viljelijät ilmaisivat vakavan huolensa päätöksen aiheuttamasta tulojen putoamisesta sekä siitä, että he menettävät vapauden päättää, miten Reilun kaupan lisä käytetään. Tyypillinen kaakaonviljelijä Länsi-Afrikassa asuu äärimmäisen köyhyysrajan alapuolella. Hän ansaitsee keskimäärin 80 senttiä päivässä, mikä on alle puolet elämiseen riittävästä tulosta – ja vain parikymmentä senttiä enemmän kuin yhden KitKat-levyn hinta suomalaisessa kaupassa.

Norsunluurannikon Reilun kaupan verkoston hallituksen puheenjohtaja Atse Ossey Francis kirjoitti Norsunluurannikon kaakaonviljelijöiden puolesta: ”Olemme syvästi huolissamme siitä, että Norsunluurannikon pienet kaakaonviljelijät eivät enää voi hyötyä Reilun kaupan ehdoista, vaikka he ovat ylpeinä tuottaneet kaakaota vuosikymmenen ajan Britannian KitKatille. Nestlé on KitKat-brändinsä kautta yksi Reilun kaupan sertifioiman kaakaon suurimpia ostajia ja olemme kiitollisia tästä kumppanuuden vuosikymmenestä, jonka aikana olemme vaikuttaneet Nestlén menestykseen. Reilun kaupan ulkopuolinen kauppasuhde tarkoittaa askelta taaksepäin ja köyhyyden jatkumista.”

”Kutsumme Nestléä jatkamaan neuvotteluja tuottajien edustajien ja Reilun kaupan kanssa, jotta pääsemme yhteisymmärrykseen ja jotta he harkitsevat päätöstään. Pyydämme Nestléä jatkamaan sitä uskomatonta työtä, jota viimeisen kymmenen vuoden aikana on tehty, jotta emme leikkaisi Reilun kaupan lisän tarjoamaa pelastusköyttä ajankohtana, jolloin tuottajat sitä eniten tarvitsevat.”

Uuden maailmanlaajuisen pandemian lisäksi viljelijät kärsivät edelleen syvästi pitkäaikaisesta köyhyydestä, palvelujen puutteesta, alhaisista ja ennustamattomista tuloista sekä ilmastonmuutoksesta. Reilu kauppa on merkinnyt niin lasten mahdollisuutta koulutukseen, terveydenhuollon saatavuutta, sähköverkkoa kuin parempia elin- ja työoloja viljelijöille niillä syrjäisimmillä alueilla, joilla kaakaoa viljellään.

Vetoamme Nestléen: kuunnelkaa viljelijöitä, älkää valitko tätä maailmanlaajuisen kriisin hetkeä kaakaoteollisuuden eriarvoisuuksien lisäämiseksi.

Michael Gidney, Fairtrade International

Kaikkiin riippumattomiin kaakaotuotannon varmennusjärjestelmiin verrattuna Reilulla kaupalla on korkein kiinteä lisä – tällä hetkellä 240 dollaria tonnilta – joka menee suoraan tuottajien osuuskunnille. Sen lisäksi viljelijöille maksetaan Reilun kaupan takuuhintaa, joka suojaa viljelijöitä markkinoiden heilahteluilta. Fairtrade Internationalin tutkimus osoittaa, että Norsunluurannikon Reilun kaupan kaakao-osuuskuntien ja niiden viljelijäjäsenten kokonaistulot kasvoivat lähes 35 prosenttia vuonna 2019.

”Tuottajat omistavat 50 % Reilusta kaupasta, mikä antaa meille valtaa tehdä omia päätöksiä järjestöjemme, perheidemme ja yhteisöjemme puolesta, ja antaa meille mahdollisuuden tuoda esiin pienviljelijöiden ääni. Reilun kaupan tuottajina meidän äänemme kuuluu ja meidät otetaan huomioon. Meitä kohdellaan ansaitsemallamme kunnioituksella ja ihmisarvolla. Suhteen lopettaminen Reilun kaupan kanssa tarkoittaa äänemme vaientamista.”, Atse jatkaa.

Brittiläisen Fairtrade Foundationin toiminnanjohtaja Michael Gidney sanoo: ”Reilu kauppa on olemassa edustaakseen viljelijöiden ääntä ja seisoakseen heidän rinnallaan. Tuemme viljelijöitä, kun he kiittelevät Nestlén kanssa vuosikymmenen kestäneen kumppanuuden tuomia hyötyjä ja kun he pyytävät Nestléä harkitsemaan uudelleen sen nykytilanteessa tekemiä toimenpiteitä. Nyt, enemmän kuin koskaan, meidän on toimittava globaalina yhteisönä ja ryhdyttävä toimiin. Nämä ovat askelia eteenpäin rakentaessamme parempaa tulevaisuutta.”

”Vetoamme Nestléen: kuunnelkaa viljelijöitä, älkää valitko tätä maailmanlaajuisen kriisin hetkeä kaakaoteollisuuden eriarvoisuuksien lisäämiseksi. Olkaa osa ratkaisua ja pitäkää KitKat Reilun kaupan tuotteena.”


Uutinen on julkaistu laajempana versiona alun perin Fairtrade Fairtrade Foundationin verkkosivuilla.