Eduskunnan globaaliryhmän pj al-Taee: Yritysvastuulain pitää kattaa tuotantoketjut

Eduskunnassa järjestettiin yhteistyössä globaaliryhmän kanssa Reilu kahvitauko torstaina 28.10. Tilaisuudessa keskusteltiin Reilun kaupan viikon teemaan liittyen ilmastokriisistä ja yritysvastuulain kehitysvaikutuksista.

”Koko tuotantoketjua koskeva reiluus ympäristöä ja ihmisiä kohtaan on äärimmäisen tärkeää. Tarvitsemme yritysvastuulain, joka edistää globaalin vastuumme kantamista”, eduskunnan Globaaliryhmän puheenjohtaja Hussein al-Taee painotti puheessaan.

Al-Taee puhui torstaina ensimmäistä kertaa Globaaliryhmän puheenjohtajana. Vihreiden kansanedustaja, Suuren valiokunnan puheenjohtaja Satu Hassi siirsi ”puheenjohtajakapulan” sosialidemokraattien ympäristö- ja talousvaliokunnan jäsenelle, kansanedustaja Hussein al-Taeelle. Vaihto tapahtui eduskunnassa vietetyn Reilun kahvitauon aikana.

”On hienoa, että saan vastaanottaa Globaaliryhmän puheenjohtajuuden. Arvostamani edustaja Hassi on hoitanut pestinsä erittäin hyvin ja tästä on hyvä jatkaa. Globaaliryhmän yksi päätavoitteista on laajentaa eduskunnassa käytävää kansainvälispoliittista keskustelua ja tätä haluan myös omalta osaltani edistää ja korostaa. Lisäksi olen iloinen, että Globaaliryhmä kutsui Reilu kauppa ry:n keskustelemaan yhteisistä tärkeistä asioista”, totesi al-Taee.

Ilmastokriisin vaikutukset maanviljelijöihin ovat globaalisti järisyttävät (mm. kuivuus) ja vaikuttavat mittavasti ihmisten ruokahuoltoon. Suomen hallitusohjelmaan kirjatun yritysvastuulain puolestaan tulee olla sellainen, että se edistää ihmisoikeuksien, kuten elämiseen riittävien ansioiden, toteutumista yritysten hankintaketjuissa.

Reiluja tuotteita tarjolla Reilun kaupan viikolla.

”Olen eduskunnan isossa salissa juuri ottanut kantaa sähköautoilun kustannuksiin ihmisoikeuksien ja luonnon näkökulmasta. Miten voimme kehottaa ihmisiä hankkimaan sähköautoja, jos luontomme on porattu täyteen reikiä akkumineraalien tarpeessa ja vieläpä jos mineraaleja kerätään lapsityövoimalla. Kyllä yritysvastuulakiin pitää ulottaa hankintaketjujen ihmisoikeusvastuullisuus hyvin vahvasti. Ilmastokriisi on ratkaistavissa kaikkien näkökulmasta oikeudenmukaisesti ja talouden kannalta kestävästi, jos vain haluamme. Se vaatii sekä poliittista tahtoa että globaalia yhteistyötä”, al-Taee sanoi.

Reilu kauppa ry:tä tilaisuudessa edustivat toiminnanjohtaja Janne Sivonen, vastuullisuuspäällikkö Josetta Nousjoki sekä kehitysyhteistyön asiantuntija Päivi Kovalainen.