Artesaanileipomo Gateaun laatukahvi on nyt Reilua kauppaa

Gateau-ketju uudisti kahvitarjontansa, ja nyt leipomomyymälöiden kahviasemilta löytyy oman brändin tuote: tummapaahtoinen, luomusertifioitu ja laatupisteytetty Reilun kaupan kahvi.

”Meillä on jo pidempään ollut mielessä, että haluaisimme luoda Gateaulle oman kahvin, joka sopii maultaan meidän brändiimme – ja olisi vastuullisesti tuotettu. Olemme toki tarjonneet kahvijuomia ennenkin, mutta kahvi on hankittu yleiseltä tuottajalta”, kertoo artesaanileipomo Gateaun kahviuudistusta työstänyt tiiminvetäjä Oona Ekholm.

Nyt kaivattu nimikkotuote on valmis, ja Gateau tarjoilee varta vasten sille luotuja Reilun kaupan kahvipaahtoja. Talon kahvina on suodatinkahvia ja lisäksi löytyy espresso blendiä, molemmat tummapaahtoisina.

Nimikkokahvin lanseeraus kytkeytyy laajempaan uudistukseen, sillä Gateau kasvattaa samalla kahvin näkyvyyttä leipomomyymälöissään.

”Myymälöistämme löytyy nyt erillinen kahviasema, ja haluamme niihin tietysti tarjolle parasta mahdollista kahvia”, Ekholm sanoo.

Kahveja voi ostaa myös kotiin valmistettavaksi: espresso blendiä saa mukaan papuina ja talon kahvia jauhettuna.

Oma Reilun kaupan kahvi löytyi maistelemalla

Kun Gateaun nimikkokahvia lähdettiin suunnittelemaan, oli ensimmäinen askel yhteydenotto muutamaan pienpaahtimoon.

”Esitimme speksimme vastuullisuudesta ja toivotusta makumaailmasta. Paahtimot valmistivat niiden perusteella pari esimerkkipaahtoa, ja me kävimme maistelemassa”, Ekholm kertoo.

Helsingin Lauttasaaressa sijaitseva Rost & Co täytti toiveet. Kahvi on tulpasertifioitu eli se on paitsi Reilua kauppaa myös luomua. Talon kahvi on Perusta tulevaa arabicaa, ja espresso blendiin on arabican sekaan lisätty ugandalaista robustaa.      

”Arabica on kansainvälisen laatukahvien liiton eli SCAn pisteyttämää eli erittäin korkeatasoista kahvia”, Ekholm kertoo.

Arabicasta valmistetun talon kahvin makua Ekholm kuvailee täyteläiseksi ja suklaiseksi. Lisäksi makumaailmasta löytyy mantelimaisuutta ja pähkinäisyyttä.

”Espressoon robusta tuo hieman kaakaomaisuutta ja antaa myös pientä potkua.”

Gateaun uusin myymälä aukeaa Helsingin Kallioon

Gateaulla on tällä hetkellä 15 myymälää ympäri pääkaupunkiseutua. Toukokuussa avautuu 16. liike Helsingin Kallion ytimeen, Karhupuiston laidalle.

”Uusi myymälä on kahvilamainen, eli siinäkin yhteydessä nostamme kahvin näkyvyyttä”, Ekholm sanoo.

Tärkeä osa Gateaun kahviuudistusta on ollut henkilöstön koulutus laatukahvin tarjoiluun. Nyt kaikista myymälöistä löytyy osaavia baristoja.

”Henkilökunnalta on tullut positiivista palautetta. Monilla on jo takanaan kokemusta ja koulutusta, mutta nyt tullut treenattua taitoja ja muistuteltua mieleen, kuinka hyvä kahvi saadaan kuppiin. Uskon, että tämä on ollut motivoivaa ja kiinnostus kahviin on herännyt.”

Fazer Retail etsii vastuullisia ratkaisuja

Gateau on osa Fazerin Fazer Retail -liiketoimintayksikköä, johon kuuluvat myös Fazer Cafét. Toimitusjohtaja Miika Kostilainen sanoo, että Fazer Retaililla vastuullisuus on osa asiakaskokemusta.

”Asiakkaan pitää voida luottaa ostaessaan laadukkaita ja herkullisia tuotteita, että raaka-aineet on ostettu ja tuotteet tuotettu vastuullisesti”, hän sanoo.

Kostilaisen mukaansa asiakkailla on tänä päivänä varsinkin tiettyjen raaka-aineiden, kuten kahvin ja kaakaon, kohdalla jo oletus, että ne on vastuullisesti tuotettu – ja vastuullisuudesta myös kysytään.

”Meillä on kattava vastuullisen hankinnan ohjelma, jonka kautta nostamme rimaa jatkuvasti katsoen kaikkia hankinnan kategorioita”, Kostilainen kertoo.

”Teemme lujasti töitä myös esimerkiksi ruokahävikin vähentämiseksi, ja olemme saaneet erittäin hyviä tuloksia Gateau-myymälöissämme hävikin vähentämisessä. Lisäämme jatkuvasti myös kasvipohjaisten tuotteiden osuutta valikoimassamme.”

Teksti: Sanna Jäppinen