Reilun kaupan kaakaon takuuhinta ja lisä nousevat 20 prosenttia

Kaakaon hinta markkinoilla on alhaalla. Reilu kauppa korottaa takuuhintaa ja Reilun kaupan lisää, jotta yhä useampi viljelijä nousisi köyhyydestä.

Reilun kaupan viljelijöille maksettava takuuhinta kaakaolle nousee 20 prosentilla lokakuun alussa, tiedottaa Fairtrade International.

Samaan aikaan viidenneksellä nousee myös kaakaon Reilun kaupan lisä, jonka käytöstä tuottajat päättävät demokraattisesti yhdessä. Lisällä on rakennettu esimerkiksi yhteistiloja, parannettu maatilojen tuottavuutta ja monipuolistettu tiloilla viljeltyjen kasvien valikoimaa.

Hintojen nousu on osa Reilun kaupan pyrkimystä tukea kaakaontuottajia, jotka kärsivät kaakaon maailmanmarkkinahinnan alhaisesta tasosta.

”Suurimmalla osalla kaakaonviljelijöistä ei ole varaa säällisiin asuinolosuhteisiin, ruokaan ja lasten koulutukseen”, sanoo Fairtrade Internationalin toiminnanjohtaja Darío Soto Abril.

”Tilanne jatkuu niin kauan kuin suklaan jälleenmyyjät, jalostajat ja valmistajat eivät korjaa hintoja.”

Kohti elämiseen riittäviä ansioita

Soto Abrilin mukaan uusi takuuhinta ja kasvava lisä nostavat monet ihmiset äärimmäisestä köyhyydestä. Silti ollaan kaukana siitä, että pienviljelijät saisivat elämiseen riittävää tuloa.

Reilu kauppa tarkastaa lokakuussa myös Ghanan ja Norsunluurannikon laskelmia elämiseen riittävästä tulosta. Elämiseen riittävässä tulotasossa huomioidaan, kuinka paljon viljelijöiden tulisi ansaita, jotta heillä olisi varaa kunnolliseen asumiseen, terveelliseen ruokaan ja kohtuulliseen koulutukseen.

Norsunluurannikolla on laskettu, että kaakaokilosta tulisi saada 2,20 dollaria ja Ghanassa 2,10 dollaria. Reilun kaupan takuuhinta jää tästä vielä, mutta 20 prosentin nousu kuroo kuilua 40 prosentilla.

Toistaiseksi ainakin Reilun kaupan suklaata myyvät Tony’s Chocolonely, Belvas ja Oxfam Wereldwinkels ovat sitoutuneet maksamaan aiempia korkeampia hintoja tuottajille.