Uusi digitaalinen sovellus auttaa Reilun kaupan viljelijöitä luonnonmukaisessa tuholaistorjunnassa

Ilmainen sovellus välittää tietoa torjunta-aineista suoraan viljelijän kännykkään ja helpottaa valitsemaan turvallisemmat vaihtoehdot niin ihmisen kuin ympäristönkin kannalta.

Reilun kaupan kattojärjestö Fairtrade International on julkaissut kahdeksan muun sertifiointijärjestelmän kanssa Pesticedes and Alternatives -sovelluksen, jonka tavoitteena on vähentää myrkyllisten torjunta-aineiden käyttöä ja lisätä tietoa luonnonmukaisista vaihtoehdoista.

Fairtrade Internationalin mukaan maailmassa käytetään vuosittain kaksi miljoonaa tonnia torjunta-aineita, ja noin 25 miljoonaa pienviljelijää ja maataloustyöläistä altistuu tuholaismyrkyille.

”Liiallinen kemikaalien käyttö aiheuttaa monenlaisia terveyshaittoja, kuten iho- ja hengitystieongelmia. On siis selvä, että viljelijät tarvitsevat lisää tietoa sekä ongelmallista kemikaaleista että vaihtoehtoisista, vähemmän haitallisista torjuntatavoista”, Reilu kauppa ry:n vastuullisuuspäällikkö Tytti Nahi toteaa.

Ilmaisen sovelluksen avulla tieto kulkee nyt suoraan kehitysmaiden pienviljelijöiden ja suurtilojen vetäjien kännyköihin.

Sovelluksessa on tällä hetkellä kattavasti tietoa Meksikossa, Intiassa, Brasiliassa, Kolumbiassa ja Keniassa käytetyistä torjunta-aineista, ja luonnonmukaisia vaihtoehtoja löytyy 2 700 tuholaishyönteisen ja kasvitaudin torjuntaan. Kielivaihtoehtoina ovat englanti, espanja ja portugali.

Reilussa kaupassa tuholaismyrkkyjen käyttöä säädellään tarkasti

Koska sovellus on yhdeksän sertifiointijärjestelmän yhteinen tuotos, voivat viljelijät etsiä sen avulla yksityiskohtaisia tietoja kunkin järjestelmän asettamista vaatimuksista tuholaistorjunnalle.

Reilun kaupan järjestelmässä määritellään tarkasti, mitä tuholaisaineita saa käyttää – ja miten. Viljelijöille myös tarjotaan koulutusta luonnonmukaisista torjuntamenetelmistä, jotka ovat turvallisempia sekä ympäristölle että ihmisille.

Reilun kaupan kriteereissä on kielletty yli 200 myrkyllistä torjunta-ainetta, ja uuden sovelluksen avulla niille on aiempaa helpompi löytää vaatimukset täyttävä korvaava tuote tai menetelmä.

Monet Reilun kaupan tuottajista ovat myös luomutuottajia, ja he seuraavat myös siihen liittyviä kriteerejä. Esimerkiksi noin 60 prosenttia Reilun kaupan banaaneista on luomuja, Fairtrade Internationalin sivuilla muistutetaan.

Ympäristönsuojelu on entistä tärkeämpi osa Reilua kauppaa

Pyrkimys kemikaalien vähäisempään ja turvallisempaan käyttöön on osa Reilun kaupan uudistettuja pienviljelijäkriteerejä, jotka tulivat voimaan heinäkuun alussa.

Uudistetuissa kriteereissä kiinnitetään entistä enemmän huomiota ympäristönsuojeluun. Tuholaismyrkkyjen ja kemiallisten lannoitteiden ohella viljelijöiden on jatkossa esimerkiksi vähennettävä ilmastopäästöjä ja energiankulutusta sekä suojeltava metsiä.

”Reilu kauppa on kemikaalien käytön suhteen varsin tiukka, sillä niiden vähentämisestä on niin selkeästi etua sekä viljelijöille, kuluttajille että luonnolle”, Nahi sanoo.

Teksti: Sanna Jäppinen