Porissa palloillaan reilusti

Porin kaupunki sai Reilun kaupan kaupungin arvonimen ensimmäisten joukossa Suomessa vuonna 2008. Porissa on vuosien varrella ehditty tehdä monenlaista Reilun kaupan eteen, mutta ennen kaikkea kaupunki on halunnut kiinnittää kaupunkilaisten ja erityisesti koululaisten huomion Reiluun kauppaan urheilupallojen kautta. Porin kaupunki ja Reilun kaupan kannatustyöryhmä ovat tehneet pitkäjänteistä työtä sen eteen, että Reilun kaupan urheilupallot olisivat kaupunkilaisille tuttuja ja koululaiset ymmärtäisivät, mitä Reilu kauppa on.

Urheilupallojen tuotannossa esiintyy ihmisoikeusrikkomuksia, kuten lapsityövoiman hyväksikäyttöä ja alhaisia palkkoja, jotka eivät vastaa elämiseen riittäviä ansioita. Reilun kaupan merkillä varustetut jalkapallot ovat vastuullisempi vaihtoehto. Reilu kauppa -sertifiointi suojaa urheilupallojen ompelijoita kehnoilta työolosuhteilta, ja työntekijät saavat vähintään lakien mukaista ja asteittain nousevaa palkkaa. Reilun kaupan urheilupallojen ostaja maksaa palloista myös erillistä Reilun kaupan lisää, joka on tarkoitettu yhteisöä hyödyttäviin hankkeisiin, kuten terveydenhuoltoon ja koulutukseen. Reilun kaupan urheilupallojen tuotannossa lapsityövoiman hyväksikäyttö on kielletty.

Reilun kaupan pallot käyttöön kouluissa ja päiväkodeissa

Porin kaupunki ja Porin Reilun kaupan kaupungin kannatustyöryhmä järjestivät vuosina 2008–2015 Reilun kaupan futisturnauksia 3-6 -luokkalaisille koululaisille. Turnausten päätyttyä järjestäjät lahjoittivat koulujen käyttöön Reilun kaupan jalkapalloja. Myös vuonna 2016 Porin kouluissa pelattiin välituntijalkapalloa Reilun kaupan palloilla.

Porin kaupungin Reiluja tekoja:

  • Vuonna 2019 Lapsen oikeuksien päivänä kaupungin sivistystoimialan varhaiskasvatusyksikkö, liikunta- ja nuorisoyksikkö sekä Reilun kaupan kannatustyöryhmä lahjoittivat Porin päiväkoteihin sata Reilun kaupan palloa.
  • Vuonna 2020 Lapsen oikeuksien viikolla Porin kaupungin 4.luokat saivat jalkapallot vauhdittamaan liikunta- ja välitunteja.
  • Vuonna 2021 Porin Vihreä lippu -kouluja muistettiin Reilun kaupan jalkapalloilla. Porin kaupungin elinvoima- ja ympäristötoimiala jakoi yhteistyössä Reilun kaupan kannatustyöryhmän kanssa 90 Reilun kaupan jalkapalloa ja muita Reilun kaupan tuotteita kaupungin Vihreä lippu -kouluille kiitoksena ja kannustuksena aktiivisesta ympäristökasvatustyöstä. Samana vuonna Porin Reilun kaupan kaupungin kannatustyöryhmä lahjoitti yläkoulujen liikuntaryhmille uusia Reilun kaupan urheilupalloja.

Urheilupallojen hankkiminen on kaupungilta ihan konkreettinen vastuullinen teko, ja tukee Reilun kaupan urheilupallojen tuottajia.

Kaupunki on myös aina viestinyt urheilupallotempauksistaan ja -lahjoituksista kouluissa ja kaupunkilaisille. Kouluille on toimitettu oppimateriaalia vastuullisesta kuluttamisesta ja Reilusta kaupasta oppituntien tueksi. Lapset oppivat kestävästä ja vastuullisesta kuluttamisesta ja samalla Reilun kaupan palloista viestiminen muistuttaa kaupungin sitoumuksesta Reilun kaupan edistämiseen.