Tee koulustasi reilu

Koulut voivat muuttaa maailmaa. Reilun kaupan koulussa tarjotaan reiluja tuotteita oppilaille ja henkilökunnalla, ja nostetaan opetuksessa esille eettisen kuluttamisen kysymyksiä. Lähde mukaan reiluttamaan kouluasi!

Reilun kaupan edistäminen on kouluille konkreettinen ja arkinen tapa toimia globaalin oikeudenmukaisuuden puolesta. Reilun kaupan koulu -arvonimi kertoo, että koulunne on mukana muuttamassa maailmaa reilummaksi kehitysmaiden viljelijöille perheineen. Reilun kaupan ansiosta yhä useammat lapset voivat käydä koulua. Viljelijöille maksetun Reilun kaupan lisän turvin rakennetaan kouluja, ja tuotteista saatava takuuhinta varmistaa perheille tasaisemman ja ennakoitavamman tulotason, eikä kaikkia käsipareja ei enää tarvita työhön.


Toimintavinkkejä

 • Tarjoa Reilun kaupan tuotteita
  Runsaasta valikoimastamme löydät tarjottavaa moneen tilaisuuteen. Tässä muutamia vinkkejä. Tutustu tarkemmin Reilun kaupan tuotevalikoimaan.
  – ruokalaan: sokeri, mausteet, tofu ja hedelmät
  – välipala-automaattiin: myslipatukat, suklaapatukat, mehut, kahvi ja tee
  – tapahtumiin: kahvi, tee, kaakao ja keksit – ja somisteeksi ruusuja
  – varainhankintaan: kahvi, tee, suklaa, mausteet ja pähkinät
 • Tuo globaali oikeudenmukaisuus oppitunneille
  Opetuksen tueksi on saatavilla paljon Reilun kaupan materiaalia. Voit myös kutsua Reilun kaupan asiantuntijan puhumaan oppilaille. Tässä joitakin vinkkejä oppitunneille. Muista myös materiaalipankkimme.
  – englanti: katsokaa englanninkielisiä videoita Britannian Fairtrade Foundationin sivuilta
  – espanja:
  – ruotsi: katsokaa ruotsiksi tekstitettyjä videoita Fairtrade Sverigen sivuilta
  – maantieto: selvittäkää, missä maissa Reilun kaupan tuotteita kasvatetaan
  – biologia: tutkikaa, millaisista kasveista kahvi ja kaakao tuotetaan, ja miten ilmastonmuutos vaikuttaa niiden viljelyyn
  – kotitalous: ottakaa Reilun kaupan tuotteet mukaan ruuanlaittoon
  – yhteiskuntaoppi, elämänkatsomustieto, filosofia ja historia: pohtikaa eettiseen kuluttamiseen, globaaliin oikeudenmukaisuuteen ja maailman kauppajärjestelmään liittyviä kysymyksiä
 • Järjestä tempaus Reilun kaupan viikolla
  Lähtekää mukaan joka syksy järjestettävään valtakunnalliseen Reilun kaupan viikkoon. Kampanjointi tarjoaa oppilaille hauskan tavan olla mukana rakentamassa reilumpaa maailmaa. Katso vinkkejä Ideoi oma tempaus -sivulta.
 • Ota mallia muista Reilun kaupan kouluista
  Esimerkiksi MERCURIA kauppiaitten kauppaoppilaitoksen ruokalassa tarjotaan Reilun kaupan tuotteita, ja eettinen kuluttaminen sekä ympäristöasiat kuuluvat opetussuunnitelmaan. Myös aktiivinen tiedotustyö on tärkeä osa MERCURIAN Reilun kaupan -toimintaa, ja oppilaitos järjestää säännöllisesti kampanjoita, joiden avulla lisätään tietoisuutta Reilusta kaupasta.