Reilulla kaupalla lapsityövoiman hyväksikäyttöä vastaan

Porin lastenkulttuurikeskuksessa reiluus on tiivis osa eri toimintoja: Reilun kaupan tuotteet näkyvät tarjoiluissa, taukojen herkkupaloina – ja kaakaon muodossa maalausmateriaalina vauvaperheiden kuvataidetyöpajoissa

Käyttämällä Reilun kaupan tuotteita vaikutamme siihen, että lapsilla olisi tuottajamaissa enemmän mahdollisuuksia leikkiä ja käydä koulua kuin tehdä työtä perheen elannon eteen. 

-Kirsi Jaakkola, Porin Lastenkulttuurikeskus

Olette olleet mukana jo Reilussa kaupassa liki 10 vuotta. Miksi olette Fairtrade@Work-työpaikka, tuotanto- ja viestintävastaava Kirsi Jaakkola?

Pori sai Reilun kaupan kaupunki -arvonimen vuonna 2008, ja silloin asiasta puhuttiin paljon ja kaupunki jakoi aiheeseen liittyvää materiaalia. Porin lastenkulttuurikeskus on osa Porin kaupungin organisaatiota, ja meille työntekijöille oli selvää, että myös me haluamme olla työyhteisönä mukana. Olemme kaikki henkilöinä sellaisia, että käytämme itse Reilun kaupan tuotteita ja huomioimme vastuullisuusasioita.

Mikä teille on tärkeintä Reilussa kaupassa?

Erityisesti lapsityövoimaan liittyvät ongelmat huolestuttavat. Käyttämällä Reilun kaupan tuotteita vaikutamme siihen, että lapsilla olisi tuottajamaissa enemmän mahdollisuuksia leikkiä ja käydä koulua kuin tehdä työtä perheen elannon eteen. Taiteilijoina tartumme aiheisiin, jotka ovat pinnalla yhteiskunnassa, ja lapsityövoima nousee sisältönä esiin tasaisin väliajoin. Olemme esimerkiksi järjestäneet ”Lapsityövoima”–työpajan, jossa on valmistettu tapettia ja käsitelty samalla aihetta lasten kanssa taiteen keinoin.

Miten reiluus näkyy työpaikkanne arjessa?

Reilun kaupan kaupunkina Pori on sitoutunut tarjoamaan omissa tilaisuuksissaan reilusti tuotettua kahvia ja teetä. Myös me pyrimme kaikissa elintarvikehankinnoissa huomioimaan sekä reiluuden että luomu- ja lähituotteet. Tosin nykyään valtaosa kokouksista ja palavereista on sellaisia, ettei niissä ole lainkaan tarjoiluja.

Yksi Porin lastenkulttuurikeskuksen tunnetuimpia toimintoja on kehittämämme Vauvojen värikylpy -toiminta. On erityisen tärkeää, että vauvaperheiden kanssa käytettävät tuotteet ovat turvallisia – sillä moni asia menee suuhun. Valmistamme maaliaineet itse ja kasvatamme esimerkiksi osan työpajoissa käytetyistä kukista. Käytämme myös Reilun kaupan kaakaota, josta tehdään maalaamiseen sopivaa tahnaa.

Miten muuten levitätte sanaa Reilusta kaupasta?

Esimerkiksi viimeksi syksyllä 2019 opettajille suunnatussa isossa maakunnallisessa foorumissa Intopolku-pisteellä jaettiin Reilun kaupan suklaata. Intopolku on Porin kaupungin kouluille ja päiväkodeille tarjoama uusi palvelu, josta löytyy helposti kaupungin tarjoamia taide-, kulttuuri- ja ympäristösisältöjä opetuksen tueksi. Suklaan jakaminen liittyi erityisesti Ympäristöpolku-sisältöihin, kuten kestävään ja vastuulliseen kuluttamiseen. Kaupungilla on myös pääkirjastossa infopiste, jossa jaetaan tietoa Reilusta kaupasta.

Mikä on suosikkinne Reilun kaupan tuotteista?

Henkilökunnalle varmaankin reilu taukosuklaa. Kukin työntekijä tuo aina vuorollaan jotain pientä tarjoilua, ja Reilun kaupan suklaa on aina suosittu.

Haluatteko haastaa jonkun työpaikan mukaan?

Haastamme mukaan Tampereella sijaitsevan Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton.

Porin lastenkulttuurikeskus tukee lasten ja nuorten kulttuurisia oikeuksia, tuottaa ja välittää kulttuuripääomaa ja parantaa monipuolisten ja laadukkaiden kulttuuripalveluiden saavutettavuutta. Porin lastenkulttuurikeskus tarjoaa työpajoja ja tapahtumia lapsille, nuorille, perheille, isille, äideille ja isovanhemmille. Lastenkulttuurikeskus tuottaa yksittäisiä työpajoja yksilölle ja yhdessä tehden päiväkodeille ja kouluille. Keskus järjestää myös koulutusta, seminaareja ja näyttelyitä.

Teksti: Sanna Jäppinen / kuvat: Annukka Oili, Porin Lastenkulttuurikeskus