Ekokumppanit Oy: Pienistä reiluista valinnoista syntyy suuria vaikutuksia

Kaikissa tilaisuuksissamme tarjottu kahvi ja tee ovat aina Reilun kaupan tuotteita. Jos muuta tarjoilua on, sekin pyritään hankkimaan reiluna.

Reilun kaupan tuotteiden käyttö työpaikan arjessa on konkreettinen tapa vaikuttaa ilmastonmuutokseen ja tukea kehitysmaiden viljelijöitä.

On hienoa, että Reilun kauppa tukee viljelijöitä niillä alueilla, joilla ilmastonmuutos jo vaikuttaa esimerkiksi satoihin, ja viljelijöille kerrotaan, miten maata pystyisi suojelemaan ja elvyttämään.

– Sanni Kouhi, Ekokumppanit Oy

Ekokumppanit Oy on osallistunut Reilun kaupan toimintaan perustamisestaan eli vuodesta 2003 asti. Miksi olette mukana, projektipäällikkö Sanni Kouhi?

Reilun kaupan tukeminen on aika luonnollinen osa toimintaamme, joka perustuu vastuullisuuden ja kestävän tulevaisuuden edistämiseen. Kun linjaus käyttää Reilun kaupan tuotteita on tehty, valinta on aina helppo.

Mikä teille on tärkeintä Reilussa kaupassa?

Sosiaalinen puoli eli viljelijöiden ja työntekijöiden toimeentulon ja oikeuksien parantaminen on totta kai tosi tärkeää, ja sehän on iso osa Reilun kaupan järjestelmää. Meille myös kaikki ilmastonmuutoksen hidastamiseen liittyvä toiminta on tärkeää, esimerkiksi viljelijöiden koulutus.

Miten reiluus näkyy työpaikkanne arjessa?

Kaikissa tilaisuuksissamme tarjottu kahvi ja tee ovat aina Reilun kaupan tuotteita. Jos muuta tarjoilua on, sekin pyritään hankkimaan reiluna. Henkilökunta ostaa itse omat kahvinsa, ja olemme ohjeistaneet, että silloinkin hankitaan Reilun kaupan kahvia.

Miten muuten levitätte sanaa Reilusta kaupasta?

Olemme osallistuneet moniin Reilun kaupan kampanjoihin ja tempauksiin. Esimerkiksi joka vuosi olemme mukana Reilun kaupan kahvitauossa, josta levitämme tietoa myös omilla kanavillamme. Yksi hauska tempaus, jossa olin itsekin mukana banaanipukuun pukeutuneena, järjestettiin vuonna 2018, kun Tampere oli ollut 10 vuotta Reilun kaupan kaupunkina. Jaoimme joukkoliikenteen busseissa sata kiloa Reilun kaupan banaaneja ja herätimme hieman hämmennystä aamuruuhkan keskellä – ja tempaus päätyi Ylen paikallisuutisiinkin.

Mikä on suosikkinne Reilun kaupan tuotteista?

Ainakin kahvit ja banaanit. Lisäksi Reilun kaupan suklaa. Kun järjestämme esimerkiksi messuständeillä hankkeisiimme liittyviä pienimuotoisia kilpailuja, on palkintoina usein Reilun kaupan suklaalevyjä. Palkinnot ovat myös toriasiakkaiden mieleen.

Haluatteko haastaa jonkun työpaikan mukaan?

Omistajatahoistamme Tampereen kaupunki on jo mukana, mutta haastamme mukaan Pirkanmaan Jätehuollon ja Tampereen Sähkölaitoksen. Fairtrade@Work-työpaikaksi ryhtyminen on pieni teko, jolla voi tehdä hyvää. Ja kun riittävän moni lähtee mukaan, vaikutus on suuri.

Ekokumppanit Oy on Tampereen kaupungin, Tampereen Sähkölaitoksen ja Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n omistama asiantuntijayritys, joka tarjoaa kestävän kehityksen mukaista asiantuntijuutta, hankeosaamista ja kumppanuutta kunnille ja yrityksille.

Teksti: Sanna Jäppinen / kuvat: Laura Vanzo, Visit Tampere