Hedelmät

Suuri osa Suomessakin myytävistä hedelmistä tulee suurilta plantaaseilta, joilla työskentelee alipalkattua työvoimaa hyvin haastavissa olosuhteissa.

Reiluun kauppaan kuuluvilla hedelmiä tuottavilla suurtiloilla työntekijöille on maksettava vähintään lain edellyttämää ja asteittain nousevaa palkkaa, työntekijöillä pitää olla oikeus järjestäytyä ja oikeus saada työsopimus ja palkkakuitit kirjallisina. Lisäksi työntekijöillä on oltava oikeus lomaan, sairauslomaan ja äitiyslomaan. Lapsityövoiman hyväksikäyttö on kielletty. Tuotannossa on noudatettava tiukkoja ympäristösäännöksiä, joilla suojataan sekä työntekijöitä että luontoa.

Reiluun kauppaan kuuluvalla suurtilalla on oma demokraattisesti valittu komitea, joka päättää, miten tilalle maksettavat Reilun kaupan lisät käytetään tilan työntekijöiden hyvinvoinnin edistämiseksi. Varoilla voidaan esimerkiksi parantaa työntekijöiden asuinolosuhteita tai maksaa työntekijöiden ja heidän perheenjäsentensä koulutusta ja terveydenhuoltoa.

Reilun kaupan hedelmien pienviljelijät muodostavat yhdessä osuuskuntia. He saavat myymistään Reilun kaupan hedelmistä aina vähintään Reilun kaupan takuuhinnan ja sen päälle maksettavaa Reilun kaupan lisää, jonka käytöstä osuuskunnan jäsenet päättävät yhdessä. Varat voi käyttää tuotannon tehostamiseen tai viljelijöitä ja heidän perheitään hyödyttäviin hankkeisiin kuten koulutukseen tai terveydenhuoltoon. Lapsityövoiman hyväksikäyttö on kielletty. Tuotannossa on noudatettava tiukkoja ympäristösäännöksiä, joilla suojataan sekä viljelijöitä että luontoa.


  • Suosituin ja tunnetuin Reilun kaupan hedelmä on banaani. Suomessa on myyty Reilun kaupan banaaneja vuodesta 2001.
  • Reilun kaupan banaania viljellään eri 11 maassa, eniten Dominikaanisessa tasavallassa ja Kolumbiassa.
  • Reilun kaupan banaaneja tulee sekä pienviljelijöiden tiloilta että suurtiloilta.
  • Muita Suomessa myytäviä Reilun kaupan hedelmiä ovat mm. ananas, appelsiini, viinirypäleet ja limetti.

Ajankohtaista:

Kahvi, tee, banaanit ja kukat – miten pandemia kurittaa Reilun kaupan suosikkituotteita?  – artikkeli 21.4.2020
Sienitauti uhkaa banaaneja – tärkeintä on estää leviäminen, ei panikoida – uutinen 23.8.2019
Reilu kauppa rakentaa banaanitilojen työntekijöiden hyvinvointia – uutinen 24.5.2019
Reilun kaupan banaanien markkinaosuus nousemassa yli 20 prosentin – uutinen 3.1.2019

Ajankohtaista