Merkit

Reilun kaupan tuotteissa on sertifiointimerkki. Se tarkoittaa, että tuote on joko täysin Reilun kaupan tuottajilta ostetuista raaka-aineista valmistettu (kuten kahvi) tai kaikki ne tuotteessa olevat raaka-aineet, joita on saatavilla Reilun kaupan raaka-aineina, ovat Reilun kaupan raaka-aineita (kuten jäätelössä sokeri, kaakao ja vanilja).

Reilun kaupan sertifiointimerkki on Fairtrade International -järjestön omaisuutta. Merkki on kansainvälisesti rekisteröity tuotemerkiksi (EU no. 009426172). Merkkiä ei saa muuttaa, kopioida tai jäljitellä. Merkin käyttämiseen tarvitaan lupa Fairtrade Internationalilta tai sen lisensointia tekeviltä kansallisilta merkkijärjestöiltä – Suomessa Reilu kauppa ry:ltä.

Reilun kaupan sertifiointimerkkiä voi käyttää ainoastaan Reilu kauppa -sertifioidun tuotteen pakkauksessa tai markkinointimateriaaleissa mainostamassa Reilu kauppa -sertifioitua tuotetta.


”Nuolimerkki yhdistelmä- ja massabalanssituotteissa

Lisäksi Reilun kaupan tuotteissa on käytössä sertifiointimerkki, jossa on nuoli. Nuoli ohjeistaa katsomaan lisätietoja pakkauksen takaa. Nuoli on tullut Suomessa käyttöön vuoden 2019 alussa.

Nuoli tarkoittaa, että kyseessä on joko massabalanssituote tai tuote on useista raaka-aineista koostuva yhdistelmätuote.

Massabalanssituote voi olla esimerkiksi kaakaojauhe, sillä kaakao on tuote, jossa Reilun kaupan raaka-aine voi olla sekoittunut sertifioimattomaan kaakaoon. Olennaista on, että viljelijät, jotka ovat myyneet kaakaonsa reiluna, ovat saaneet siitä vähintään Reilun kaupan takuuhinnan ja sen päälle maksetun Reilun kaupan lisän, mutta kuluttajalle myynnissä olevassa tuotteessa Reilun kaupan kaakao on voinut sekoittua sertifioimattomaan kaakaoon.

Useista raaka-aineista koostuva yhdistelmätuote voi olla esimerkiksi kahvijuoma, sillä juomassa voi olla kotimaista maitoa, Reilun kaupan kahvia ja Reilun kaupan sokeria.


Raaka-ainekohtaiset merkit

Kahdelle Reilun kaupan raaka-aineelle on tehty omat merkkinsä. Reilun kaupan kulta ja Reilun kaupan puuvilla merkitään sertifiointimerkillä, jossa lukee GOLD tai COTTON. Merkki kertoo, että raaka-aineen alkuperä on jäljitettävissä.


Valkopohjaiset merkit

Valkopohjaisia Reilun kaupan merkkejä on näkynyt Suomessakin vuodesta 2019 lähtien. Kyse voi olla esimerkiksi keksipaketista, jossa kaakao on yksi keksin raaka-aineista tai kukkakimpusta, jossa on ruusujen lisäksi muitakin kukkia. Näitä merkkejä yritys voi käyttää tuotteissaan, jos yritys on hankkinut kyseistä raaka-ainetta sen verran kuin kyseisten tuotteiden valmistukseen tarvitaan. Tosin esimerkiksi kukkakimpussa kyseinen merkki tarkoittaa, että kaikki kimpussa olevat ruusut ovat Reilun kaupan ruusuja.


Käytöstä poistuvia merkkejä

Alla näkyvät merkit ovat poistumassa käytöstä, mutta niitä näkee vielä esimerkiksi muropakkauksissa tai vaatteissa. Vuodesta 2019 lähtien raaka-ainehankintaohjelmassa mukana olevat yritykset ovat merkinneet tuotteet yläpuolella näkyvillä suorakaiteen muotoisilla valkopohjaisilla merkeillä.

Reilun kaupan raaka-ainehankintaohjelmassa mukana olevat yritykset voivat käyttää tuotteissa merkkiä, joka kertoo, mistä sertifioidusta raaka-aineesta on kyse.

Fairtrade Cocoa Program -merkin voi nähdä suklaalevyssä, jonka valmistanut yritys on ostanut Reilun kaupan kaakaota sen verran, mitä kyseisten suklaalevyjen valmistukseen tarvitaan. Tuotesertifioinnissa suklaalevyn kaikki Reilun kaupan raaka-aineina saatavissa olevat raaka-aineet olisivat Reilun kaupan raaka-aineita (kaakao, sokeri, pähkinät, hedelmät), mutta Fairtrade Cocoa Program -merkityissä tuotteissa kyse on siitä, että yritys on hankkinut niissä tarvittavan määrän Reilun kaupan kaakaota, ei välttämättä muita raaka-aineita. – Reilun kaupan kaakaonviljelijät saavat toki saman hyödyn myymästään Reilun kaupan kaakaosta, riippumatta siitä, kumpi sertifiointimerkki valmiin tuotteen yhteydessä on.

Fairtrade Cotton Program -merkin voi nähdä vaatteessa, jonka valmistanut yritys on ostanut Reilun kaupan puuvillaa sen verran, mitä kyseisen tuotesarjan valmistukseen tarvitaan. Toisin kuin tuotesertifioinnissa, jossa kaikki tekstiilissä käytetty Reilun kaupan puuvilla on jäljitettävää, Fairtrade Cotton Program -merkityissä tuotteissa kyse on siitä, että Reilun kaupan puuvillaa on hankittu tarvittava määrä, mutta tuotantoketju ei muilta osin ole sertifioitu eikä jäljitettävyyttä valvota. – Reilun kaupan puuvillanviljelijät saavat toki saman hyödyn myymästään Reilun kaupan puuvillasta, riippumatta siitä, kumpi sertifiointimerkki valmiin tuotteen yhteydessä on.