Merkit

Reilun kaupan tuotteissa on sertifiointimerkki. Se tarkoittaa, että tuote on joko täysin Reilun kaupan tuottajilta ostetuista raaka-aineista valmistettu (kuten kahvi) tai kaikki ne tuotteessa olevat raaka-aineet, joita on saatavilla Reilun kaupan raaka-aineina, ovat Reilun kaupan raaka-aineita (kuten jäätelössä sokeri, kaakao ja vanilja).

Reilun kaupan sertifiointimerkki on Fairtrade International -järjestön omaisuutta. Merkki on kansainvälisesti rekisteröity tuotemerkiksi (EU no. 009426172). Merkkiä ei saa muuttaa, kopioida tai jäljitellä. Merkin käyttämiseen tarvitaan lupa Fairtrade Internationalilta tai sen lisensointia tekeviltä kansallisilta merkkijärjestöiltä – Suomessa Reilun kauppa ry:ltä.

Reilun kaupan sertifiointimerkkiä voi käyttää ainoastaan Reilu kauppa -sertifioidun tuotteen pakkauksessa tai markkinointimateriaaleissa mainostamassa Reilu kauppa -sertifioitua tuotetta.


Reilun kaupan raaka-ainehankintaohjelmassa mukana olevat yritykset voivat käyttää tuotteissa merkkiä, joka kertoo, mistä sertifioidusta raaka-aineesta on kyse.

Fairtrade Cocoa Program -merkin voi nähdä suklaalevyssä, jonka valmistanut yritys on ostanut Reilun kaupan kaakaota sen verran, mitä kyseisten suklaalevyjen valmistukseen tarvitaan. Tuotesertifioinnissa suklaalevyn kaikki Reilun kaupan raaka-aineina saatavissa olevat raaka-aineet olisivat Reilun kaupan raaka-aineita (kaakao, sokeri, pähkinät, hedelmät), mutta Fairtrade Cocoa Program -merkityissä tuotteissa kyse on siitä, että yritys on hankkinut niissä tarvittavan määrän Reilun kaupan kaakaota, ei välttämättä muita raaka-aineita. – Reilun kaupan kaakaonviljelijät saavat toki saman hyödyn myymästään Reilun kaupan kaakaosta, riippumatta siitä, kumpi sertifiointimerkki valmiin tuotteen yhteydessä on.

Fairtrade Cotton Program -merkin voi nähdä vaatteessa, jonka valmistanut yritys on ostanut Reilun kaupan puuvillaa sen verran, mitä kyseisen tuotesarjan valmistukseen tarvitaan. Toisin kuin tuotesertifioinnissa, jossa kaikki tekstiilissä käytetty Reilun kaupan puuvilla on jäljitettävää, Fairtrade Cotton Program -merkityissä tuotteissa kyse on siitä, että Reilun kaupan puuvillaa on hankittu tarvittava määrä, mutta tuotantoketju ei muilta osin ole sertifioitu eikä jäljitettävyyttä valvota. – Reilun kaupan puuvillanviljelijät saavat toki saman hyödyn myymästään Reilun kaupan puuvillasta, riippumatta siitä, kumpi sertifiointimerkki valmiin tuotteen yhteydessä on.