Ihmis­oikeuksien ei pitäisi olla kaupan.

Monien suomalaisten suosikkituotteiden valmistuksessa on toimia, jotka eivät kestä päivänvaloa: pakkotyötä, haitallista lapsityövoimaa ja surkeita työoloja. Siksi Reilun kaupan viikko 2024 kannustaa yrityksiä huolehtimaan toimitusketjujen ihmisoikeuksista. Samalla muistutamme kuluttajia tekemään kaupassa vastuullisia valintoja.

Haluamme tulevaisuuden olevan reilu ihmiselle ja maapallolle. Siksi työskentelemme sen puolesta, että Reilun kaupan tiloilla viljelijät ja työntekijät saavat elämiseen riittävän toimeentulon ja työntekijöiden oikeuksista ja ympäristöstä huolehditaan.

Tälle sivulle olemme koonneet neljä erinomaista esimerkkiä Reilun kaupan kumppaneilta –ihmisoikeustyötä voidaan yrityksissä tehdä kunniahimoisesti. Lue alta Lidlin, Porin kaupungin, Keskon ja GuyLianin vastuullisuustyöstä Reilun kaupan parissa.

LIDL

Suomen laajin Reilun kaupan banaanivalikoima

Panostamme reiluuteen: meillä on vaikuttava määrä Reilun kaupan tuotteita valikoiman kokoon nähden. Myymme vuosittain yli 300 eri Reilun kaupan tuotetta. Tarjoamme Suomen laajimman Reilun kaupan banaanivalikoiman: meiltä saa Reilun kaupan banaania tavallisena sekä luomuna.

”Meille on suuri ylpeyden aihe, että voimme tarjota useamman Reilun kaupan banaanivaihtoehdon. Panostamalla Reilun kaupan tuotteisiin haluamme taata hyvät ja oikeudenmukaiset olot niin viljelijöille kuin tuotannon työntekijöillekin”, kertoo hevi-osaston päällikkö Arttu Syrjänen.

PORI

Pori hankkii Reilusti!

Pori on kaupunginvaltuuston päätöksellä ja strategiassaan sitoutunut edistämään hankintojen eettisyyttä ja reilua kauppaa. Esimerkiksi kaikki lapsille ja nuorille tarjoiltavat banaanit hankitaan Reilu kauppa -sertifioituina.

”Vastuullisuutta lisätään pienillä valinnoilla. Julkisilla hankinnoilla tällaiset pienetkin valinnat saavat kuitenkin ison merkityksen, kun volyymit ovat melko isot”, kertoo Porin kaupungin palvelupäällikkö Timo Salmi.

KESKO

Pirkka Reilun kaupan ruusut tulivat K-ruokakauppoihin lähes 20 vuotta sitten

Kukat ovat Pirkka-sarjan suosituin Reilun kaupan tuoteryhmä. Pirkka Reilun kaupan kukat tulevat sertifioiduilta Reilun kaupan kukkatiloilta Keniasta ja Ecuadorista. Tutustu Keskon Tuotteiden jäljillä -sivuun.

Lisäksi Reilun kaupan pistokkaista kasvatetaan joulun aikaan kukkia suomalaisilla puutarhoilla. Tuotteiden jäljillä -sivustolla avataan Pirkka Reilun kaupan ruusujen matkaa aina kukkatilalta K-kaupan hyllylle.

”Keskon päivittäistavarakaupan valikoimissa on ollut Reilun kaupan tuotteita vuodesta 1999 alkaen. Reilun kaupan sertifikaatti on yksi tapa varmentaa, että tuottajamaissa on vaikutettu meille tärkeisiin ihmisoikeuskysymyksiin, työoloihin sekä ihmisten ja ympäristön hyvinvointiin”, kertoo K-ryhmän vastuullisuusjohtaja Timo Jäske.

GUYLIAN

GuyLianin simpukkasuklaat tehdään 100-prosenttisesti Reilun kaupan kaakaosta

GuyLian seashells-tuotteita on rakastettu ympäri maailmaa jo vuodesta 1958 lähtien, ja simpukkasuklaata myydään jo neljällä mantereella yli 120 maassa.

Belgialainen Guylian on kuulunut vuodesta 2022 lähtien Reilun kaupan perheeseen ja työskentele nykyään ainoastaan Reilun kaupan sertifioidun kaakaon parissa. Yritys on ensimmäinen suuri belgialainen suklaantuottaja, joka on sitoutunut 100-prosenttisesti Reilun kaupan kaakaoon – ja samalla maksamaan kaakaonviljelijöille rehellisen ja kiinteän hinnan.

”Me GuyLianissa olemme halunneet vastuullisuuskysymyksissä nostaa riman mahdollisimman korkealle – siksi kaikissa suklaissamme käytetään sataprosenttisesti Reilun kaupan kaakaota. Meille Reilussa kaupassa mukana olo ja ihmisoikeuksista huolehtiminen merkitsee sitä, että viljelijöillemme maksetaan tuotteesta reilu hinta ja palkka, joka tarjoaa kaikille tasa-arvoiset mahdollisuudet ja myös kunnolliset työolot”, kertoo vanhempi myyntipäällikkö Philip Bogaert Guylianista.