Soija

Reilun kaupan soijapapuja viljellään vain pienviljelijöiden tiloilla. Reilu kauppa ei ole mukana soijan tehotuotannossa eikä Reilun kaupan soijapapuja viljellä eläinten rehuksi. Kaikki Reilun kaupan soijapavut ovat korkealaatuisia, ihmisten ruoaksi tarkoitettuja ja niitä viljellään Brasiliassa, Intiassa ja Thaimaassa.

Soijapapujen viljely lisää maaperään typpeä, josta monet muut viljelykasvit hyötyvät. Myös viljelijä itse hyötyy, sillä hän pystyy kasvattamaan soijapavun kanssa vierekkäin tai vuoroviljelynä muita kasveja, joista saa lisää tuloja.

Reiluun kauppaan kuuluvat soijapapujen pienviljelijät muodostavat yhdessä osuuskuntia. He saavat myymistään Reilun kaupan pavuista aina vähintään Reilun kaupan takuuhinnan ja sen päälle maksettavaa Reilun kaupan lisää, jonka käytöstä osuuskunnan jäsenet päättävät yhdessä. Varat voi käyttää tuotannon tehostamiseen tai viljelijöitä ja heidän perheitään hyödyttäviin hankkeisiin kuten koulutukseen tai terveydenhuoltoon. Lisäksi suurilla pelloilla käytetään usein työvoimaa sadonkorjuun aikana ja Reilu kauppa turvaa myös näiden työntekijöiden oikeuksia. Lapsityövoiman hyväksikäyttö on kielletty. Tuotannossa on noudatettava tiukkoja ympäristösäännöksiä, joilla suojataan sekä viljelijöitä että luontoa.

Suomessa on myyty Reilun kaupan soijapavuista valmistettua tofua vuodesta 2012. Reilun kaupan tofua ei valmisteta missään muussa maassa.